Az amerikai elemzők egy része továbbra is értetlenül áll azon jelenség előtt, hogy miközben szinte folyamatosan a gazdaság talpra állásáról szóló makroadatok jönnek ki, a részvényárfolyamok inkább csökkennek. Mások szerint mindez könnyen megmagyarázható: a historikusan kimagasló cégértékelések kerülnek most a helyükre, mivel az eredménynövekedési kilátások most is teljesen bizonytalanok a legtöbb szektorban.

A múlt héten ismét a technológiai szektor szerepelt gyengén: a Nasdaq 2,8, a Dow Jones 1,8 százalékot veszített. A hét folyamán az összes emelkedési kísérlet esésbe fordult. Jól példázza épp a pénteki nap, amikor kedvező makroadatok jelentek meg, a Dow emelkedett is kezdetben száz pont felett, zárásra mégis szinte nullába csúszott vissza. Pedig még a GlaxoSmithKline és a Bristol-Myers Squibb egyesüléséről felröppent hírek is okozhattak volna némi jókedvet, az emelkedés azonban csak a két érintett gyógyszergyár papírjait érintette. A nagy vesztesek listáján a Palm szerepelt az élen: a marokszámítógép-gyártó csökkentette bevételi tervét és veszteséges negyedévet jelzett előre, a piac mindezt 28 százalékos zuhanással honorálta.

Európában négy nap esés után pénteken tudott először emelkedni a Stoxx blue-chip index, azonban heti szinten így is maradt még 2,2 százaléknyi negatívum. Az összeurópai mutató így az elmúlt hat hétből ötödször zárt gyengébben, a benne szereplő 50 papír árfolyam/nyereség (P/E) mutatója azonban még mindig 22 feletti. Kimondottan rossz hetük volt viszont a gyógyszercégeknek, s gyengült az olajszektor is.

Budapesten folytatódott az árak esése, a BUX a választás előtti szintre jutott. Miután egyre inkább úgy tűnik, hogy az új kormány nem tudja gyorsan rendezni a gázhelyzetet, a Mol 6,5 százalékot esett. Látványosan elfogytak a vevők a Matáv piacáról is, itt 7 százalékot tett ki a csökkenés mértéke. A gyógyszerrészvények tartották magukat, zuhant viszont a Synergon mellett több más közepes cég is. Az ellenpontot a váratlan vegyipari rali jelentette.Nyertes: BorsodChem 5050 Ft (+12,22%)

Vesztes: Synergon 646 Ft (-20,15%)