A mai napon írják alá azt a 100 millió dollár összegű szindikált hitelszerződést, amelyet az Eximbank a közép- és hosszú lejáratú projektjeinek finanszírozásához szükséges források biztosítása céljából vesz fel. A hitel futamideje három év, ám további két évvel meghosszabbítható. A kölcsönnek a londoni bankközi kamatláb (LIBOR) szintje felett 17,5 bázispontos szinten állapították meg a kamatát, ami az elmúlt évek legkedvezőbb kondíciójú hazai hitelfelvételévé teszi a projektet.

A kölcsönt egy 13 tagú konzorcium nyújtja, a főszervező a Commerzbank Securities lesz. A szindikált hitelt nyújtók között megtaláljuk a K&H-t, a CIB Bankot, a WestLB Hungariát és a Takarékbankot is.

Mint Singlovics Béla, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a Világgazdaságnak elmondta, a hitel az elkövetkező 6-9 hónap forrásszükségletét tudja majd biztosítani. A banki vezető szerint az Eximbank a jövőben is a szindikált hitelfelvételt tekinti majd az egyik fő forrásbevonási lehetőségnek - a mostani kölcsön előtt két alkalommal, öszszesen 150 millió dollár értékben szerzett forrást a hitelpiacról. A jövő évi hitelfelvételi tervek meghatározása előtt az Eximbank tájékozódni kíván az állami exportpolitika esetleges változásáról. Singlovics Béla szerint a magyar exporthitel-intézet ismertsége olyan a nemzetközi pénzpiacon, hogy egy a mostanihoz hasonló volumenű kölcsönügyletet két hónap alatt meg tudnak szervezni. (VG)