A napokban az Európai Parlament jóváhagyta a biztosítási szolgáltatások további liberalizálására vonatkozó direktívatervezetét, amely immár a biztosítási brókerek számára is lehetővé teszi, hogy egy tagállamban történő regisztráció után az unió bármely országában kínálják szolgáltatásaikat. Ezzel - ha a tagországok kormányai is jóváhagyják a döntést - megszűnik a biztosítócégek 1994 óta meglévő versenyelőnye, legkésőbb 2005-ben a biztosításközvetítés terén is egységessé válik az uniós piac.

A most közzétett direktíva segítséget ugyan nyújthat ahhoz, hogy a biztosítási alkusz szakma hazánkban is a nyugati országoknak megfelelő elismertségű legyen, ám ezt inkább a teljesítménnyel lehet megalapozni - vélekedik az Erix Biztosítási Alkusz és Tanácsadó Kft. vezetője, Körmendi Péter. A szakember szerint ugyanakkor az elmúlt években számottevő változás figyelhető meg a hazánkban működő biztosítóknál is: a hazai szakembergárdának mind nagyobb része veszi természetesnek, hogy mind több területen a biztosítók a független alkuszokra támaszkodnak. Az alkuszok által kezelt biztosítási díj 2001-ben 416 milliárd forint volt, a független biztosításközvetítőkön keresztül köttetik ma már például az ipari biztosítások 90 százaléka.

Az alkusztól ma már nem vár el feltétlen "hűséget" biztosítói partnere, azt ugyanakkor Körmendi Péter is a jó kapcsolat alapjának tekinti, hogy az alkusz egy-egy ajánlat elkészítése előtt kérjen ajánlatot biztosítói partnerétől. A jó kapcsolat kialakítása azért is fontos, mert manapság - amikor csak az alkuszok szakmai szervezete (a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége) 86 tagot tart nyilván - a gyorsaság egyre fontosabb. Ahhoz, hogy az alkusz jó ajánlatával időben érkezzen, mindenképp szükség van arra, hogy munkakapcsolata megfelelő legyen a terméket nyújtó biztosítótársasággal.

Az alkuszok számára ugyanakkor az elismerés következő lépcsőfokát az jelentené, ha tevékenységük önálló szakmaként kerülne bejegyeztetésre, képzésük pedig államilag elismert lenne. E szakmának a biztosítói képzéstől való elkülönítésére azért lenne szükség, mert a termékismereten alapuló ügynökképzésen felül az alkusz esetében alapkövetelmény, hogy a különböző termékek összehasonlításában, elemzésében is jártas legyen.

Nagy László Nándor