A korábbi hírekkel szemben nem kap kisebbségi részesedést az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a bolgár Banka DSK-ban. Szófiában eredetileg azzal számoltak, hogy a londoni pénzintézet 10-15 százalékos pakettet jegyez le, mielőtt a többségi részesedést egy stratégiai befektetőnek kínálnák fel. Mostanra azonban kiderült, hogy a bolgár illetékesek és az EBRD képviselői nem tudtak megegyezni az árról. Az EBRD részvételétől azt remélték, hogy segíti majd a tranzakció zökkenőmentes lebonyolítását.

Szófiában korábban jelezték, hogy a Bulgáriában legnagyobb betétállománnyal bíró Banka DSK magánosítása iránt élénken érdeklődik az OTP Bank is. Ezt később az OTP vezetői is megerősítették. A 306 fiókot működtető és mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztató bolgár pénzintézet iránt állítólag több német és osztrák hitelintézet is érdeklődik. Szófiában többször hangsúlyozták, hogy egy jelentős lakossági üzletággal bíró pénzintézetet látnának szívesen a Banka DSK új tulajdonosaként, amely garantálja a bank lakossági jellegének megőrzését.

A magánosítást a jövő év márciusára tervezik lezárni. Jelenleg a privatizációs tanácsadó kiválasztása folyik, a pályázatra tíz külföldi bank adta be jelentkezését. A részvényértékesítési tenderkiírás várhatóan szeptemberben jelenik majd meg, helyi bankárok szerint a bolgár kormány minimum 100 millió dolláros bevételt szeretne elérni. Egyelőre bizonytalan, hogy az EBRD kimaradása jár-e valamilyen hatással a privatizációs menetrendre.

A Banka DSK az előzetes tervek szerint meglehetősen kedvező évet zár majd az idén. A menedzsment úgy számol, hogy a nettó profit legalább 40 millió leva (20,5 millió euró) lesz, ami csaknem duplája a tavalyinak. Előzetes adatok szerint az első negyedévben már 20 millió levát sikerült ebből teljesíteni. Az egyik fő célnak a hitelportfólió növelését tartják. A bank tavaly év végén közel 400 millió eurós hitelállományt tartott nyilván, ami az összes bolgár bank által nyújtott kölcsön 15 százalékának felelt meg.

Munkatársunktól