Valamelyest javult a háztartások megtakarítási hajlandósága májusban az előző havihoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap nyilvánosságra hozott adataiból. A nettó finanszírozási képesség (pénzügyi megtakarítás) az előzetes adatok szerint 31,4 milliárd forint volt, a kamatokba foglalt inflációs kompenzáció levonása utáni operacionális megtakarítás azonban csak 11,1 milliárd forint. Áprilisban ezen a soron még negatív szám szerepelt. Az árfolyamváltozások viszont májusban - szemben az egy hónappal korábbival - átértékelési veszteséget hoztak a háztartásoknak, így a nettó pénzügyi vagyon 1,4 milliárd forinttal csökkent.

A legnagyobb mértékben - 46 milliárd forinttal - a háztartásoknál lévő készpénz állománya emelkedett. A jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy ebben szerepet játszott a visszamenőleges hatályú nyugdíjemelés egyszeri kifizetése. A forintbetétek és a banki értékpapírok állománya még az inflációs kompenzáció levonása után is 13,6 milliárd forintos növekedést mutatott. Jelentősen csökkent viszont a devizabetétekben, a részvényekben és állampapírokban tartott összeg, s lassult a befektetési alapokban elhelyezett vagyon növekedése is.

Még az áprilisinál is drasztikusabb mértékben, 51,8 milliárd forinttal bővült a háztartások hitelfelvétele. Ez főként az ingatlanhiteleknek köszönhető, melyek állománya 37 milliárddal haladta meg az egy hónappal korábbit. A fogyasztási hitelek összege 13,5 milliárd forinttal bővült.

Munkatársunktól