A szinte folyamatosan csökkenő részvényárakkal párhuzamosan az elemzők is lefelé módosítják a vezető indexek év végi értékére adott előrejelzéseiket, azonban meglepő különbség mutatkozik az európai és a tengerentúli szakértők között. Előbbiek peszszimizmusa azért furcsa, mert éppen az utóbbi hetekben nyert teret az a nézet, hogy az eurozóna kilátásai jobbak, a legfrissebb alapkezelői felmérés szerint Amerika alulsúlyozása javasolt Európa előnyére, s a dollár gyengülése is egyértelmű jel.

Ehhez képest a Reuters által a tíz legnagyobb Wall Street-i befektetési bank elemzőjének előrejelzéséből számolt év végi érték az S&P 500 indexre még mindig 1250. Ez ugyan jelentős csökkenés a márciusban várt 1338-hoz képest, azonban több mint 25 százalékos növekedést jósol a pénteken újra 1000 pont alá benéző indexnek. Érdekes, hogy a Merrill Lynch folyamatosan borúlátó kijelentésekkel előrukkoló vezető elemzője, Richard Bernstein is 1200-as S&P-t vár az év végére, a legpeszszimistábbak azonban nem jósoltak, mondván, nem kívánják ijesztgetni a befektetőket.

A Reuters a főbb európai indexekkel kapcsolatosan is felmérte a várakozásokat, és az a meglepő eredmény jött ki, hogy a jelenlegi szintekről, mint mindig, ezúttal is emelkedést várnak a szakértők, azonban a tavaly év végi számok meghaladását - ellentétben Amerikával - már nem tartják reálisnak. A 13 szakértő válaszából kialakult átlag szerint a német DAX értéke 5000 pont lehet az év végén, miközben az idei esztendőt 5160 pontról indította a mutató. Hasonló a helyzet a párizsi CAC-cal kapcsolatban, itt a legfrissebb várakozás 4450 pont, miközben tavaly 4625 volt a záróérték. A pénteki szinthez képest az év végéig kevesebb mint 20 százalékos növekedést várnak az elemzők.

VG-összeállítás