Péntekig kellett az INA iránt érdeklődő befektetőknek benyújtaniuk pályázatukat a céggel kapcsolatos terveikről, elképzeléseikről. Úgy tűnik, a korábbi hírek szerint szándéknyilatkozatot beadók mintegy fele meggondolta magát. Zágrábi források szerint ugyanis két hete még legalább húsz társaság jelezte érdeklődését, most viszont tízre csökkent a komolynak tekinthető jelentkezők száma.

A Mol hivatalosan is közölte, hogy érdeklődik a 25 százalék plusz egy szavazatot jelentő részesedés iránt. A magyar olajcég az INA-val kötendő stratégiai partnerséget úgy tekinti, mint hosszú távú stratégiája megvalósításának egy fontos elemét, hogy egy további növekedési lehetőséget magában hordozó erős, integrált regionális olaj- és gázipari vállalatot hozzon létre - áll a magyar társaság közleményében.

Zágrábi bejelentés szerint a tíz pályázó között szerepel még az osztrák OMV, mely a Mol részvényeinek 10 százalékát birtokolja, valamint a lengyel PKN Orlen, melynek privatizációja iránt a Mol is érdeklődik Varsóban. Az érdeklődők között van rajtuk kívül a görög Hellenic Petroleum, az egyik legnagyobb olasz energetikai társaság, az Edison, valamint három orosz cég, a Lukoil, a Rosznyefty és a Szibnyefty. A sort a Sibir Energy Ltd., valamint a horvát Petrol d. d. és az Israel Corp. konzorciuma teszi teljessé.

A beérkezett részletes terveket a következő hetekben elemzik majd a horvát kormány által megbízott szakértők, valamint a tranzakció tanácsadói, a PricewaterhouseCoopers és a Deutsche Bank. A legjobbnak ítélt pályázók kerülnek fel a július elejére ígért rövidített listára (shortlist), e cégek előtt nyílik meg nyáron az INA adatszobája.

Az átvilágításra az érintetteknek néhány hetük lesz, ezt követően várják Zágrábban a végleges, kötelező érvényű ajánlatokat. A tervek szerint a 25 százalékos részvénycsomag értékesítéséről még az idén döntés születik majd, jövőre pedig egy másik 15 százalékos csomagot kínálnak fel nyilvános kibocsátás keretében, melyet tőzsdei bevezetés követ majd. Az INA értékét egyébként mintegy 1,2 és 1,8 milliárd euró közé teszik a privatizáció tanácsadói. Az INA több év veszteség után tavaly ismét nyereséget termelt, 48 millió euró volt a nettó profit. (ÁG)

Munkatársunktól