A tegnap megjelent információkat pontosítva Érsek Ákos, a NABI igazgatója lapunknak elmondta, hogy a társaság 6-9 hónapon belül tőkeemelésre készül. A forrásbevonást a stratégiai tervek teszik szükségessé, a NABI ugyanis más piacokra is át szeretné vinni sikeres üzleti modelljét. Rácz András elnök-vezérigazgató a BÉT road-show-ján azt is elárulta, hogy az Első Magyar Alap is megválna részvényeitől. Érsek hangsúlyozta, hogy nem a teljes részvénypakettről van szó, hanem csak egy részéről, amelynek mérete még nem eldöntött.

A társaság számára stratégiai szempontból fontos, hogy mérsékelje az amerikai piactól való függését, ami a cég jellegéből adódóan új piacokon történő megjelenést jelent. Ilyen új piac csak fejlett ország lehet, a kör így az Európai Unió és a Távol-Kelet fejlett országaira szűkül.

A tőkeemelésre azért van szükség, mert a készpénzből történő finanszírozás túlságosan drága lenne, és a tőkeemelés emellett számos előnnyel járna, mind a társaság, mind a részvényesek szempontjából. Érsek Ákos szerint a részvények megnövekedett darabszámából következő felhígulást bőven ellensúlyozza a jövőben bemutatandó üzleti tervek kedvező piaci fogadtatása. Ezenkívül a megemelt jegyzett tőke a közkézhányad növekedését is jelenti, ami kritikus szempont a NABI-részvények tőzsdei szereplésével kapcsolatosan. Érsek Ákos úgy véli, hogy a cég papírjai még mindig jelentős mértékben alulértékeltek, amin a megnövekedett likviditás sokat segíthet, eltűnhet az alacsony közkézhányad miatti diszkont az árfolyamból. További kedvező hír lehet, hogy a tőkeemelést követően az eddigi osztalékpolitika - azaz az osztalék hiánya - is felülvizsgálat alá kerülhet. A tranzakció nagyságát érintően a NABI annyit közölt, hogy 30-40 millió dollár alatt nem érdemes azt végrehajtani.

Az Első Magyar Alap részbeni kiszállásával kapcsolatban joggal merül fel a kérdés, hogy miért akkor adja el részvényeinek egy részét, amikor még nyomott a papír árfolyama? Korábban, 2000 előtt, már többször szóba került a nagytulajdonos kiszállása, az elképzelhető árfolyam akkor azonban a 10 ezer forintos magasságban mozgott, így semmi sem lett belőle. Az EMA jogosítványa egyébként 2003 végéig szól, addigra kell összes NABI-részvényétől megválnia.

Lukács Ádám