A Baring Central European Fund (BCEF) további magyarországi tőkebefektetések lehetőségét vizsgálja, a csúcstechnológiai és hagyományos ipari területen - közölte Londonból a Világgazdasággal Karády György, az 1984-ben alapított nemzetközi kockázatitőke-alap vezető partnere. A BCEF a múlt héten jelentette be, 550 millió forint (2 millió dollár) értékben fektet be a budapesti Falcon-Vision Kft.-be vállalatfelvásárlási célokra és a cég nemzetközi piacainak fejlesztésére. Karády szerint a Falcon-Vision 1996-os megalakulásától kezdve folyamatosan és sikeresen növekedett. Autóipari, elektronikai és lámparészegység-gyártó multinacionális cégek (GE Hungary, Audi, VAW, Loranger, Grundfos) elismert beszállítójává vált. A BCEF finanszírozása révén a Falcon-Vision megfelelő erőforrásokkal rendelkezik majd ahhoz, hogy megerősítse nemzetközi marketing- és értékesítési tevékenységét a közép- és nyugat-európai országokban, s a céget pedig Európa egyik vezető szereplőjévé tegye a látórendszereken alapuló on-line mérés és minőség-ellenőrzés gyorsan növekvő piacán.

A Falcon-Vision Kft. árbevétele tavaly 380 millió, az adózás előtti eredménye 24 millió forint volt - közölte Horváth Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója. A BCEF befektetése, az európai, USA-beli és ázsiai potenciális vevőkkel és technológiai cégekkel meglévő kapcsolatrendszere nagymértékben felgyorsítja a Falcon-Vision növekedését, új piacokat fog nyitni az élelmiszer-, nyomda-, üveg- és műanyagiparban, ezenkívül sok új területet tár föl hagyományos piacainkon, az autóipari alkatrészek gyártása és összeszerelése területén is - tette hozzá. A Falcon-Vision tervei között szerepel a belépés a nyugat-európai, többek között a németországi piacra, az USA-ban pedig, ahol leányvállalatok létrehozására készülnek, 2005-re meg kívánják tízszerezni a cég forgalmát.

Karády szerint a BCEF pénzügyi hátterét a Baring Private Equity Partners (BPEP) adja, amely tagja az ING-csoportnak. 2001. december 31-én a BPEP aktív beruházási portfóliója 152 céget foglalt magában, 2,3 milliárd euró (562,9 milliárd forint) befektetett összeggel. A BCEF növekvő közép-európai cégekbe invesztál, elsősorban Lengyelországban, Magyarországon.

BÁNYAI GYULA