Önálló zálogjog adásvételéről kötött együttműködési megállapodást a HVB Hungary Bank és a HVB Jelzálogbank ? tudta meg a Világgazdaság Nagy Gyulától, a jelzálogbank vezérigazgatójától. Ennek keretében júniustól a HVB Hungary Bank fiókjaiban is elérhetővé válnak a jelzáloglevél-alapú lakáshitelek.

A pénzintézet a versenytársakénál rugalmasabb és gyorsabb ügyintézést kíván nyújtani az ügyfeleknek, amit az is segít, hogy a bank és a jelzálogbank egy hitelintézeti csoporthoz tartozik - mondta Rácz Tibor, a HVB Hungary Bank vezérigazgató-helyettese lapunknak. A bank ingyenes hitelfedezeti életbiztosítást is ad ügyfeleinek. A gyors ügyintézést a bank többek között úgy biztosítja, hogy a kedvező kamatozású kölcsönt nyújtja már akkor is, ha a bank önálló zálogjogát, illetve az elidegenítési és terhelési tilalmát már a biztosítékul felajánlott ingatlan tulajdoni lapján széljegyként feltüntették. A pénzintézet azt ígéri, hogy a hitelt néhány héten belül folyósítja az ügyfélnek.

A HVB Bank a használt lakás vásárlásához is igényelhető forrásoldali kamattámogatású lakáshitelt 5,12 százalék kamattal és 2 százalék kezelési költséggel nyújtja. Az új lakáshoz igényelhető, kétoldali (forrás- és eszközoldali) támogatott kölcsönt 2,75 százalékos kamattal és ugyancsak 2 százalékos kezelési költséggel adja.

A hitel biztosítéka más ingatlan is lehet, mint a vásárolt lakás vagy ház. A bank a hitelfedezeti érték 70 százalékáig ad kölcsönt, de lehetővé teszi, hogy további ingatlanfedezet bevonása mellett akár a vételár 100 százalékát is hitelből finanszírozza az ügyfél. A pénzintézet azonban ekkor is meggyőződik arról, hogy az ügyfél rendelkezésére áll-e a forrás a hitel törlesztésére.

A HVB Jelzálogbank eddig a Volksbankkal és az ING Bankkal kötött önálló zálogjog adásvételéről együttműködési megállapodást. A pénzintézet az idén a tervek szerint legalább 6-8 milliárd forint értékben bocsát ki jelzáloglevelet. Júniusban 1,2 milliárd forint zártkörű kibocsátásra kerül sor - mondta lapunknak Nagy Gyula.

Lovas Judit