A Nokia a múlt hét elején csökkentette árbevétel-előrejelzését az idei második negyedévre, tegnap pedig már az idei év második felével kapcsolatban is figyelmeztettek. Ahogy két hete, úgy most is kiemelte a cég, hogy a korábban tervezett profitot sikerül teljesíteni. A Nokia szerint az idei előrejelzésekben szereplő 15 százalékos növekedés helyett csak 10 százalékos lesz a bővülés. A világ mobiltelefon-piacának több mint egyharmadát uraló Nokia egyúttal a 2003-as terveit is nyilvánosságra hozta, amelyekben nyoma sincs a néhány éve prognosztizált 25-35 százalékos növekedési rátának.

A cég ugyan igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy a módosítások a nyereséget nem érintik, ez kevés vigasznak bizonyult, mivel az elemzők többsége az utóbbi időben az árbevételre helyezi a hangsúlyt. A társaság 83 eurócentes egy részvényre jutó nyereséget (EPS) ígér, ami egyébként a piaci 75-77 centes konszenzus feletti.

A cég legalább megerősítette múlt héten csökkentett becsléseit, amelyek szerint a globális mobiltelefon-piac a tavalyi 380 millió készülékről az idénre 400-420 millióra nő majd, illetve, hogy a társaság piaci részesedését feltornázzák 40 százalékra. (VG)