Az elmúlt hetekbeli visszaesés után a napokban friss lendületet vettek a tőzsdei aranyárak, ismét megközelítve a hónap eleji, több éve nem tapasztalt magasságokat. A londoni napi piacon péntek délelőtt 324 dollár felett tetőzött az arany troy unciánkénti ára, már csak hat dollárral elmaradva a június

4-ei csúcstól (1 troy uncia = 31,1 gramm). Ebben mindenekelőtt a dollár és az amerikai értékpapírok folytatódó gyengülése (a dollár árfolyama az euróhoz viszonyítva immár kétéves mélypontra süllyedt) és a közel-keleti feszültség újbóli éleződése játszott közre. Ám a hosszhangulatot erősítette pénteken egy beruházási jelentés is, amelyről a Bloomberg számolt be.

Ausztráliában ez év első negyedében a bányatársaságok 14 százalékkal kevesebbet költöttek új aranylelőhelyek kutatására, és még nincs jele a negatív folyamat megváltozásának. Ez azért érdekes, mert a déli kontinens a világ harmadik legnagyobb aranytermelője Dél-Afrika és az USA után. A sárga nemesfém világpiaci ára tudniillik tavaly 22 éves mélypont közelébe süllyedt, ami nagymértékben megnehezítette a kutatás finanszírozását. Azóta nagyot fordult ugyan a nemzetközi ártrend, ám az elemzők szerint még az ez évi eddigi mintegy 16 százalékos drágulás is kevés a befektetői kedv felpezsdítéséhez, hacsak az ausztrál kormány nem ad újabb adókedvezményeket.

A múlt évben a világ aranykínálatának (3,8 ezer tonna) több mint kétharmadát a bányatársaságok adták a Gold Fields Mineral Services becslése szerint, a fennmaradó hányad központi banki eladásokból, valamint újrafeldolgozásból származott.