A Merck and Co. Inc. által a Richter Gedeon Rt. ellen szabadalombitorlás miatt indított perben a Legfelsőbb Bíróság február 5-én helybenhagyta a Fővárosi Bíróság elsőfokú, a Merck keresetét elutasító ítéletét - adta hírül a Richter Gedeon Rt. tegnapi közleményében. Az eljárás során ugyanis bizonyítást nyert, hogy a Richter nem bitorolja a Merck szabadalmát az enalapril hatóanyagú vérnyomáscsökkentő gyógyszerterméke vonatkozásában, hanem saját szabadalmait alkalmazza. A hazai gyógyszertársaság a termék fejlesztésére majd egymilliárd forintot fordított.

Közel nyolcéves procedúra zárult le ezzel, a Merck & Co. még 1995 októberében kérte annak megállapítását, hogy a Richter Rt. bitorolja az új vegyületek előállítására vonatkozó szabadalmát (a Richter Ednyt nevű termékét érintette ez). A társaság eltiltást és nyilvánosság előtti elégtételt kért keresetében, emellett kártérítési igénye tekintetében jogfenntartással élt. A Fővárosi Bíróság 2000. március 24-én hozta meg elsőfokú ítéletét, amelyben a Merck keresetét elutasította.

A Richter ellen már több alkalommal indítottak szabadalombitorlási pert multinacionális gyógyszergyárak, azonban a Richter eddig mindegyik esetben sikerrel bizonyította az általa alkalmazott gyógyszergyártási eljárások függetlenségét - hangzik a közlemény. A társaság tőzsdei megítélésére kedvezően hatott a hír, a részvény piacán jelentősebb vevők is feltűntek tegnap, végül az eső indexszel szemben meg tudta őrizni értékét a Richter papírja. (VG)