Európa főbb börzéi ott folytatták, ahol múlt pénteken abbahagyták. A befektetők továbbra is Hans Blixnek, az ENSZ-ellenőrök vezetőjének múlt pénteki beszéde hatása alatt álltak, s abban bíznak, hogy az Irak elleni háború halasztódik. Az emelkedési hullám dinamikája nem tört meg, annak ellenére sem, hogy hétfőn a Wall Street nem mutatott irányt, nemzeti ünnep miatt ugyanis zárva tartottak az amerikai tőzsdék. A londoni FTSE 100 index 2,2, a párizsi CAC 40 1,9, a frankfurti DAX 1,5 százalékot erősödött.

Az erősödésben a technológiai és a biztosítási szektor járt az élen. A francia Alcatel hat százalékot drágult, miután bejelentette: egy 675 millió eurós szerződést kötött egy nigériai távközlési vállalattal. A kedvező hír a szektor többi tagját is magával húzta. A svéd Ericsson több mint hét százalékot emelkedett. A holland csipgyártó ASML közel 6, a német Infineon több mint 7, francia-olasz versenytársa, az STMicroelectronics pedig 5 százalékkal tornázta fel magát. A biztosítási szektor tagjai közül a német Aegon közel 4,5, az Allianz 3,5 százalékot erősödött.

Kedvező napot tudhatnak maguk mögött a légitársaságok is, az olajár mérséklődése ugyanis felfelé repítette részvényeik árfolyamát. Az Air France közel 4, a British Airways mintegy 2, az Iberia pedig 3 százalékkal ért többet hétfő estére. A francia gyógyszeripari társaság, a Sanofi-Synthélabo közel 4 százalékkal erősödött.