A Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Dédász) Rt. részvényenként 770 forintos osztalékot fizet a befektetőknek - döntött egyhangúlag a társaság tegnapi éves közgyűlése. A társaság 2,548 milliárd forint adózott nyereséggel zárta az elmúlt évet - amely 1,747 milliárddal magasabb a 2001. esztendő eredményénél. A profitjavulás annak köszönhető, hogy növekedett az értékesített villamos energia mennyisége, ugyanakkor csökkent a hálózati veszteség, s a társaság hatékonyan gazdálkodott költségeivel - közölték a cégnél.

Az értékesítés árbevétele 7,7 százalékkal, 64,473 milliárd forintra nőtt 2002-ben, az értékesített villamos energia mennyisége 2,1 százalékkal bővült, ezen belül a növekedés a kisfogyasztói körben 2,6, míg a nagyfogyasz-tóiban 1,7 százalékos volt. A kisfogyasztói értékesítésben bekövetkezett javuláshoz a korábbinál magasabb villamosenergia-igények, valamint a műszaki korszerűsítések és kereskedelmi intézkedések hatása járult hozzá.

Az áramszolgáltató 2002-ben 7,696 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, míg ez évre a fejlesztési terv 17,3 milliárd forint. Az idei beruházások között szerepel új nagy- és középfeszültségű transzformátorállomások létesítése, melyek belépésével a jelentkező nagyobb teljesítményigényeket is ki tudják elégíteni, és tovább növekszik a hálózat üzembiztonsága is. (FB)