Az elmúlt hetekben a hazai műkereskedelemben a festmények mellett (VG, 2003. május 19., 24. o.) a bútorok, szőnyegek, ékszerek, valamint órák, különféle dísz- és ezüsttárgyak is az érdeklődés középpontjába kerültek. A BÁV, a Nagyházi és a Polgár együttesen közel 1800 (sorrendben 807, 347, valamint 589) tételt kínált vételre többnapos aukcióin. Az árverések kínálata hullámzó volt, éppen ezért nem bontakozott ki komoly konkurenciaharc sem az aukciósházak között. A Nagyházi ezüsttárgyaival és bútoraival, a BÁV elsősorban ékszerkínálatával, a Polgár pedig dísztárgyaival ért el kiemelkedő sikereket.

A három aukció kínálatának színvonaláról sokat elárul az a tény, hogy míg a Nagyházi egyetlen nap leforgása alatt 53 963 000 forintot, a BÁV pedig három és fél aukcióján (az árveréssorozat második napján 50-50 százalékban szerepeltek festmények, valamint bútorok és szőnyegek) 61 475 000 forintot teljesített, a Polgár háromnapos árverésén - nem számítva az ominózus EU-tollat (3,8 millió forint) - mindössze 32 449 500 forintos összforgalmat könyvelhetett el. A három árverésen a kikiáltásra került portéka mintegy 70-75 százaléka elkelt.

A legnagyobb versengés az ezüsttárgyak körül bontakozott ki. A kategória legmagasabb leütési értékét (1,6 millió forint) a Nagyházinál szereplő 17. századi nürnbergi fedeles kupa érte el, és általában véve is látványos volt az antik darabok sikere. E területen a Nagyházi járt az élen. Egy 17. századi brassói talpas pohár 1,1 millió forintért, míg egy hattyút mintázó asztalközép 700 ezer forintért cserélt gazdát. Jó eredményeket könyvelhetett el a BÁV is, többek között egy poncolt díszpohár (leütési ár 500 ezer forint) és két ritka borkóstoló (300, illetve 180 ezer forint) tűnt ki a kínálatból. Az ezüstök között továbbra is népszerűek a teljes étkészletek. A Polgárnál egy 115 darabos, 12 személyes (4410 g) készletért 900 ezer forintot fizettek, ugyanakkor a BÁV 150 darabos készlete - egy szintén 12 személyes kollekció (5133 g) - némileg alacsonyabb áron, 850 ezer forintért kelt el.

A kiváló ezüstkínálat ellenére a gyűjtők kívánságlistáinak élén továbbra is - a befektetési szempontból előkelő helyen jegyzett - ékszerek szerepeltek. Közöttük ismét a briliánsokkal díszített darabok voltak a legkeresettebb tételek. Közülük most egy art deco darab lett a legértékesebb: a BÁV árverésén 2,6 millió forintos áron került új tulajdonosához. A Polgárnál egy briliánsokkal díszített Button fülbevalópár (kb. 2,2 ct; 650 ezer forint), valamint egy szoliter gyűrű (kb. 1,75 ct; 750 ezer forint) kikiáltási ára emelkedett a legmagasabbra. A Nagyházinál egy karkötő állt a figyelem középpontjában a maga 23 briliánsával (kb. 3,6 ct.) és 950 ezer forintos leütési árával.

A bútorok eredményeit sokszor maguk az aukciósházak sem tudják megjósolni, ám a nagy kockázat és szórás ellenére mindig akadnak olyan darabok, melyek jelentős küzdelmet követően kimagasló árakon cserélnek gazdát. E műfajon belül most a Nagyházi bizonyult a legjobbnak. A galéria több jelentős, elsősorban kisméretű barokk bútordarabot értékesített, látványos licitemelkedéssel. A legmagasabb áron, 1,6 millió forintért egy magyar, 18. századi diófa borítású tálalón adott túl a Balaton utcai galéria. A BÁV és a Polgár Galéria favoritja egy-egy, a 19. század elején készült klasszicista írószekreter volt (egyenként 900 ezer forint).

A Polgár Galéria aukcióján figyelemre méltó eredményt értek el a Zsolnay-dísztárgyak is. Egy 19. század végi, mandolinon játszó lányt formázó, majdnem 150 centiméteres figura 500 ezer, egy 1880 körül készült, madarakkal díszített váza pedig 600 ezer forintos áron kelt el a Váci utcában.