Az Intergazprom-Invest Holding (I. G. P. I.) bejelentési kötelezettségének elmulasztása játszott szerepet abban, hogy a Zala megyei bíróság mint cégbíróság úgy döntött: formai okokra hivatkozva megsemmisíti a Zalakerámia március 21-i rendkívüli közgyűlésének határozatait. Az I. G. P. I. 30,709 százalékos szavazati joggal részt vett ugyan ezen a részvényesi fórumon, ám a befolyásszerzés tényét már elfelejtette bejelenteni a cégbíróságnak - mondták érdeklődésünkre a bíróságon. (A tőkepiaci törvény értelmében 30 napon belül kellett volna ezt megtenni.) Éppen ezért figyelmen kívül kellett hagyni az I. G. P. I. szavazatait, aminek következtében viszont nem volt határozatképes a közgyűlés. A bírósági vizsgálat egyébként - mint megtudtuk - a PSZÁF bejelentése nyomán indult. Mint ismert, a felügyelet április elején úgy határozott: mivel az I. G. P. I. Zalakerámiában meglévő közvetlen és közvetett tulajdoni befolyása több mint 32,9 százalék, felszólította az I. G. P. I.-t, hogy az Aragótól megvásárolt részvénypakettet 60 napon belül adja el, vagy a Smilejest Ltd.-vel együtt, vagy valamelyikük külön a Zalakerámia részvényeire tegyen nyilvános vételi ajánlatot.

A Zalakerámia márciusi részvényesi összejövetelén egyebek mellett az ÁÉB és az I. G. P. I. hatalomátvétele zajlott, a vezető testületekbe beválasztották a két társaság képviselőit. A cégbíróság döntésének eredményeként viszont nincs legitim igazgatósága a Zalakerámiának, s mint kérdésünkre a bíróságnál elmondták: az igazgatósági határozatok jogerőre emelkedésüket követően semmisnek tekintendők. (A határozat május 30-án emelkedett jogerőre.) Elviekben a korábbi ig.-határozatok is hatályukat veszthetik, ám bizonyos intézkedéseket nem tud megsemmisíteni - mondták érdeklődésünkre. A társaság vezetése múlt héten a cégbíróság döntésére reagálva azt közölte, hogy az a társaság működését nem befolyásolja.

Legitim igazgatóság hiányában a közgyűlést a cégbíróságnak kell összehívnia, amennyiben azt valamelyik részvényes kérelmezi. Erre vonatkozóan megkeresés még nem érkezett, s ha azt nem is kérik a tulajdonosok, úgy a jogszabály szerint 30 napon belül kell intézkednie a cégbíróságnak. (FB)