Napi 900 ezer hordó olajjal szűkíti november 1. és december 4. között összkínálatát a világ olajának harmadát adó Kőolaj-exportáló Országok Szervezete. Bár a 24 dollár fölött mozgó OPEC-olajkosár ára távol van a kínálatszűkítő beavatkozást szükségessé tévő 22 dollártól, s magán a kartellen belül is többen foglaltak állást a kvótacsökkentés ellen, győzött az árak miatt aggódók csoportja. Az év elején a 40 dollárt ostromlott olajár ugyanis a nyár elmúltával rohamosan gyengült, s a Nemzetközi Energia Ügynökség előrejelzése szerint jövőre még tovább esik. Hiába hangoztatták az elemzők, hogy viszonylag alacsonyak a globális olajkészletek, s hogy télen megnő a kereslet, a kartell nem kockáztatott. Igaz, az új kvóta nem lép életbe azonnal, biztosan csak bő egy hónapon át lesz érvényben, s lehet, hogy decemberben már lazítanak rajta.

Ismert, hogy az OPEC-tagok gazdaságának fejlődése nagyban függ az olajexportból származó bevételektől, ez adja teljes átlagos exportbevételük mintegy felét. (Van tagállam, ahol az arány eléri a 90 százalékot.) Mint a napokban közzétett éves statisztikai kiadványukból (ASB) kiderül, tavaly sikerrel tartották referenciakosaruk árát a kívánatosnak tartott 22-28 dolláros sávban. A jelzőár ugyan az év elején 18,33 dollárra esett, viszont december végére elérte a 28,39 dollárt. Az éves átlag 24,36 dollár volt. A szint tartása ugyanakkor áldozatokkal járt. 2002-ben napi 1,5 millió hordóval kellett csökkenteni a termelés felső határát azon a napi 3,5 millió barrelen felül, amelyre már 2001-ben sort kellett keríteni. A kartelltagok együttes olajexport-bevétele még így is 4 százalékkal, vagyis 8,5 milliárd dollárral maradt el az előző évitől. Igaz, akkor még drámaibb, 39,1 milliárd dolláros volt a csökkenés.

A kiadvány kiemeli az OPEC globális, és egyre erősödő olajpiaci jelentőségét is, emlékeztetve, hogy a szervezet tagországai rendelkeznek a világ bizonyított olajkészleteinek 79,4 százalékával. Bár a rajta kívüli néhány ország nagy erőkkel látott olajtermelése felfuttatásához, ám ezek termelése két évtized múlva várhatóan hanyatlik. Az OPEC-nek ekkor ismét növelnie kell termelését, hogy ki lehessen elégíteni a globálisan növekvő keresletet.