Az Erste Bank anyabankjának, a HVB-hez hasonlóan, igen fontos a közép-európai térségből származó profit, valamint a nyugat-európai országokénál sokkal dinamikusabb növekedés.

Az osztrák Erste 2003-ra tíz százalék feletti növekedéssel számol, 2005-re pedig 500 millió eurós adózott eredmény a cél. A súlypont egyre inkább a gyorsabban fejlődő és profitábilisabb közép-európai területre helyeződik át, miközben az anyabanknál további 20 millió eurós költségcsökkentést hajtanak végre.

Az idei év első felében közel 50 százalékkal javított eredményén az osztrák Erste Bank, az elért nyereség az elemzői várakozásokat jóval meghaladva, elérte a 165,1 millió eurót. Az anyabank konszolidált nettó kamatbevétele 1,29 milliárd euró volt, ami 70 millióval több 2002. első félévi eredménynél. A járulékbevételek 481,9 millió eurót tettek ki, ami 2,6 százalékos növekedést jelent. A dinamikus bővülés hátterében ismét az öt közép-európai leánybank jó teljesítménye húzódik meg. A cseh, szlovák, magyar, horvát és szlovén Erste-leányok az összprofit 54 százalékát termelték meg, közülük is kiemelkedett a Slovenská Sporitelna és az Erste Bank Hungary teljesítménye - áll a Reuters összefoglalójában.

Az Erste Bank Hungary jelenleg még a magyar középbankok mezőnyében foglal helyet. Komoly eredmény azonban hogy 2002. év első felének 1,325 milliárdos vesztesége után az idei első fél évet 888 milliós adózott és 1,083 milliárdos adózás előtti eredménnyel zárta a magyar leánybank. A kamatbevétel 13 százalékkal, 6 milliárd forint fölé nőtt, míg a jutalékok 43 százalékos bővüléssel 3 milliárd fölé emelkedtek, egyéb üzleti tevékenységből 3,5 milliárd forint nyereség származott. A mérlegfőösszeg az első hat hónapban 30 százalékkal, 400 milliárd forint fölé emelkedett, a lakossági hitelállomány 17 százalékos növekedésében, a többi magyar bankhoz hasonlóan, az államilag támogatott lakáshitel-állomány játszott döntő szerepet. A lakossági hitelek összesen 76,5, a betétállomány 162,3 milliárd forintot tett ki. A vállalati hitelek 225, a betétek 51 milliárd forintra rúgtak. Az Erste Bank a Postabankkal egyesülve tehát elsősorban a lakossági piacon tudja megszorítani riválisait.