Újra optimista hangulat uralkodott a nemzetközi piacokon. Az amerikai tőzsdék erősödtek, miután elemzők elégedettek voltak a makroadatokkal, s a vállalati profitok emelkedését várják az elkövetkező hónapoktól. A kedvező légkör átragadt az európai börzékre is, amelyek szintén enyhén feljebb kúsztak tegnap.

Az it-szektor vezette a tegnapi tengerentúli fellendülést. A CSFB felminősítette az IBM papírjait, amelyek ettől 2,4 százalékot erősödtek. Mindez az egész techszektornak lökést adott, és 2002 márciusa óta nem látott magasságokba repítette a Nasdaqot. A félvezetőgyártók szintén felfelé nyomták az indexeket, miután a Smith Barney felértékelte az iparágat. A Nasdaq így a péntekinél 1,42 százalékkal magasabban állt a kereskedés első harmadának végén. Nyomás alatt voltak viszont a "nehézsúlyú" kiskereskedelmi láncok - a Wal-Mart és a Target Corp. -, az árakba ugyanis az elemzők már beépítették a javuló forgalmi adatokat.

Kedvezően hatott Európára a Wall Street-i emelkedés. A Vodafone 2,3 százalékot drágult, miután az elemzők alacsonynak tartották a telekomtársaság értékelését. Az FTSE 100 folytatta az emelkedést, délutánra 0,82 százalékot erősödött a múlt hét pénteki záráshoz képest. A CAC 40 0,5, a DAX 1,08 százalékkal nőtt. Az erősödést viszont ezúttal nem segítette az autóipar. A DaimlerChrisler és a BMW 1,7, a Volkswagen 0,5 százalékot esett, a Renault és Peu-geot 1,9, illetve 1,2 százalékot ballagott lefelé.