Nagyvonalú ajánlat helyett meglepetéssel szolgált tegnap a Heineken, pontosabban a tulajdonában lévő Amstel Sörgyár Rt. a Brau Union Hungária Rt. részvényesei számára. A hétfőn közzétett nyilvános vételi ajánlat szerint a társaság ugyanis a tőkepiaci törvény (tptv.) által előírt minimális 12 273, valamint 12 806 forintos árfolyamot kínálja a törzsrészvényekért, illetve az elsőbbségi részvényekért cserében, jóllehet a befektetők ennél nagyságrendekkel többre, 20 ezer forint feletti összegre számítottak. Az ajánlat figyelmeztet a Brau-részvények árfolyamának tisztességtelen befolyásolása kérdésében folytatott felügyeleti vizsgálatra is, amely a törvénysértés megállapítása esetén ennél is alacsonyabb árat eredményezhet.

A pénteken még 19 ezer forint felett záró Brau a hír hatására hétfőn 13 ezer forintra esett, a forgalom közelítette a 80 millió forintot. A részvényesek a helyzetet az ügylet valamennyi szereplőjére nézve kellemetlennek érzik, a lehetséges válaszlépéseket azonban még fontolgatják.

Az Amstel Sörgyár Rt. a nyilvános ajánlatot a Brau Union Hungária Rt.-ben történt múlt pénteki befolyásszerzés közzétételével - melynek értelmében előbbi társaság az osztrák Brau Union AG-tól megszerezte utóbbi 85,35 százalékos tulajdoni hányadát - egy időben tette. Horváth Zsolt, a BÉT vezérigazgatója még a tőzsdenyitást megelőzően döntött a B kategóriás részvények körében egyébként 20 százalékban maximált lehetséges árfolyam-elmozdulás Brau esetében történő 50 száza-lékra emeléséről. Az ajánlattételi felhívásból arra lehet következtetni, hogy a tranzakció sikere esetén az Amstel a fel nem ajánlott részvényeket kiszorítási eljárás keretében szerezné meg, a Brau Union Hungária papírjait pedig a lehető legrövidebb időn belül kivezetné a tőzsdéről.

A kiszorítási eljárás megindításához a hatályos jogszabály szerint az szükséges, hogy az Amstel Brau Union Hungárián belüli szavazati joga a vételi ajánlat következtében 90 százalék fölé emelkedjen. Az ajánlattevő a pénteki adásvétel hatására már most a szavazatok 93,2 százalékának birtokában van, így kérdéses, hogy ennek figyelembevételével a kiszorítási eljárás feltételei fennállnak-e. Az Amstel mindenesetre bízik abban, hogy az általuk tett ajánlat sikeres lesz - mondta lapunknak Nico Pinotsis vezérigazgató. Véleményük szerint a részvények április végi értékéhez képest 129 százalákos árfolyamprémium elegendő lesz ehhez.

Szabó László, a közkézen forgó Brau-részvények egyik legnagyobb tulajdonosának számító Concorde Értékpapír Rt. vezérigazgatója szerint ugyanakkor a lépés kellemetlen helyzetbe hozza a befektetőket, és nem vet jó fényt a lépés hátterében álló Heinekenre sem. Mint mondja: a kínált árfolyam arányában messze elmarad attól, amit a Brau Union Hungária csoporton belüli eredménytermelő képessége indokolna. Ahhoz azonban néhány napnak még el kell telnie, hogy a lehetséges válaszlépések mindegyikét számba vehessék.