A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe az elmúlt hónapok szinte töretlen emelkedése révén a múlt hét végén a 9000 ezres határt is áttörte, amely magasságokban utoljára 2000 májusában járt a mutató. Fenntartható-e ez a növekedés? - tettük fel a kérdést Makray Péternek, az Erste Befektetési Rt. elemzőjének.

A nemzetközi piacok optimizmusa - amely a Budapesti Értéktőzsde kedvező el-mozdulását is táplálja - tartósnak ígérkezik - véli Makray. Nincs ok arra, hogy a lendület megtörjön, a publikált kedvező makroadatok a tendencia folytatódását vetítik előre. Kisebb korrekció(k) ugyan nem elképzelhetetlenek, 3-4 hónapos ciklust tekintve azonban mindenképpen további növekedés valószínűsíthető. Emellett fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a térségben a cseh és a lengyel piac a hazainál is komolyabb növekedést ért el, így e tőzsdékhez való felzárkózásra is számítani lehet.

A konkrét papírok közül Makray a Matáv-, a Mol- és a Démász-részvényt emelte ki a hazai piacról. A Matáv esetében az amerikai tőzsdék további emelkedése húzhatja fel a távközlési társaság részvényének árfolyamát. A Molnál az állami részvénypakett értékesítése miatt esés nem, inkább emelkedés valószínűsíthető, hiszen a csomag jó áron történő eladása igen fontos szempont a privatizációs bevételek teljesülésében. A Démászra vonatkozóan pedig Makray kiemelte, hogy a társaság féléves teljesítménye jó volt, az augusztus elején változó áramárak esetleges hatásai azonban kockázati tényezőt jelentettek a cég jövőjét illetően. Azóta világossá vált, hogy az áremelés nem érinti hátrányosan a társaságot, amely a kedvező teljesítményei mellett egyúttal jó osztalékfizető is. Mindezek alapján a jelenlegi 12 ezer alatti szinten olcsónak tekinthető a papír.

A nemzetközi piacokról szólva Makray a technológiai iparágat emelte ki. Megítélése szerint a Cisco el fogja érni és át is töri a 20 dolláros küszöböt. Emellett ígéretesnek látszik az Oracle és a Sun jövőbeni teljesítménye is.