Az erősödés helyett tegnap már lemorzsolódás vette kezdetét az európai és amerikai börzéken. Míg az öreg kontinens főbb börzéin a dollár csökkenő jegyzése váltotta ki az árfolyamesést, addig a tengerentúlon néhány, csalódást okozó negyedéves gyorsjelentés. A Budapesti Értéktőzsde nem követte a nemzetközi eseményeket, a BUX, igaz, az előző napinál szerényebb mértékben, de erősödni tudott.

A dollár gyengülése éreztette hatását Európa főbb börzéin, a londoni FTSE-100 0,4, a párizsi CAC 40 és a frankfurti DAX 0,8-0,8 százalékos esést produkált. A számottevő tengerentúli árbevétellel bíró cégek közül a Volkswagen 1,2, a Philips 1,6 százalékos áresést volt kénytelen elkönyvelni. A brit bankokra is rájárt a rúd, a Barclay's 1,9, a Royal Bank of Scotland 1,8 százalékot esett, amelynek hátterében az ABN Amro elemzőinek leminősítése húzódik meg. A világ harmadik legnagyobb, gyógyszeralapanyagot gyártó cége, a Lonza Group 12 százalékkal lejjebb zárta a napot, miután a vezérigazgató távozását vetette fel a vártnál rosszabb tavalyi számok publikálását követően (a profit közel 60 százalékkal csökkent).

A budapesti börzét közepes, 5,4 milliárd forintos forgalom és szerény áremelkedés jellemezte. A BUX 0,22 százalékkal, 9756,69 pontra tornázta fel magát. Vegyesen mozogtak a blue-chip részvények kurzusai: az OTP 0,7 százalékkal, 2860, a Richter 0,3 százalékkal, 24 920 forintra tornázta fel magát. A Matáv előző napi záróárán, 817 forinton zárta a kereskedést, míg a Mol 6560 forintos záróára 0,38 százalékos csökkenést takar. Erősödött a másik gyógyszergyár, az Egis jegyzése is, míg a TVK 1 százalékkal magasabban, 4035 forinton zárta a keddi kereskedést.

Eséssel kezdtek a tengerentúli börzék is, lapzártánkkor a Dow Jones 0,5, a Nasdaq 0,1 százalékos mínuszban volt. A Citigroup 2003 utolsó negyedévében megduplázódó profitja sem elégítette ki a piaci szereplőket, a pénzügyi társaság részvényei 0,4 százalékkal morzsolódtak le, míg a csalódást okozó negyedéves adat a 3M-nél 4,7, a United Technologiesnél 2,3 százalékos lejtmenethez vezetett.