A Gazprom is beszállna az Unipetrol privatizációjába - ezt tudatta pénteken az orosz gázipari óriás cég. A cseh állam az ország vezető olajvállalatának 63 százalékát kínálja eladásra. A pályázat első köre január 12-én lezárult, és a privatizációs bizottság közleménye szerint összesen hét cég jelentkezett.

A hét jelentkező közül egyet kizártak, hogy melyiket, azt a bizottság szóvivője, Petra Krainova nem volt hajlandó megmondani a Bloombergnek, de a CTK cseh hírügynökség szerint a Norex Petroleum kanadai cégről van szó. A hat fennmaradt pályázó most arra vár, hogy betekinthessen az Unipetrol könyveibe.

Megfigyelők találgatják, hogyan akar beszállni a Gazprom a már lezárt pályázatba. A Reuters szerint aligha valószínű, hogy az orosz cég kedvéért újra megnyitják a múlt hétfőn lezárt tendert. Ez esetben a Gazprom csak mással szövetkezhet, akárcsak a hasonló érdeklődést mutató olasz ENI, a Vitol nemzetközi olajcsoport, a magyar BorsodChem, a cseh Agrofert vegyipari társaság és több befektetési alap. A kormány eredetileg március végéig akarta lezárni az üzletet, de várhatóan több héttel is csúszhat az időpont.

A Reuters értesülése szerint a pályázók közül a legtöbbet, 16 milliárd koronát (620 millió dollárt) az orosz Tatnyeft ajánlotta, míg a legkevesebbet, ennek alig több mint felét egy másik, meg nem nevezett cég. Ezek az árak azonban csak előzetesek, hiszen a pályázók mind ez idáig nem tekinthettek be az Unipetrol könyveibe.