A piacot csodavárás jellemzi. A befektetők fogódzókat, iránymutatást keresnek a tekintetben, mit fog tenni a leendő pénzügyminiszter. Természetesen ő sem tehet csodát, Kenyából hazatérve aligha tud bemutatni átfogó programot, de megfelelő elkötelezettség kimutatásával kedvező irányban befolyásolhatja a piacot - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője.

Természetesen fennáll a rossz kommunikáció lehetősége is, ami ismét megijesztheti a piacot, de szerinte, inkább átmeneti stabilizálódás várható.

Ezen a héten két makroadat jön ki, szerdán a novemberi fizetési mérleg számait publikálják, pénteken pedig a decemberi inflációs adatot teszik közzé. Ezek nem lehetnek olyan rosszak, hogy destabilizálják a piacot. Járai Zsigmond jegybankelnök a bécsi Euromoney-konferencián beszél. Tavaly, ugyancsak januárban tett bécsi kijelentései árfolyamesést okoztak, remélhetően ilyen most nem történik. Ezért a forint árfolyama a következő napokban 266-268-as szint körül alakulhat, a kötvényhozamok pedig 20-30 bázisponttal csökkenhetnek.

A jövő héten várhatóan nem történik semmi eget rengető. Hétfőn ülést tart a monetáris tanács, ettől nem sok várható.

Ugyancsak a jövő héten teszik közzé a bérek és a kiskereskedelmi forgalom alakulásáról szóló számokat, amelyek nincsenek nagy hatással a piacra. Hétfőn kezdődik ezenkívül az ÁKK 1 milliárd eurós kötvénykibocsátásával kapcsolatos külföldi road-show.

A piacot a jövő héten részben a külső körülmények (az euró-dollár, a zloty és a szlovák korona árfolyam-alakulása), továbbá a politikusok nyilatkozatai fogják befolyásolni, például az, miket mond Draskovics Tibor.

A stabilizáció azonban hangsúlyozottan átmeneti lesz. Néhány héten belül, február elejétől-közepétől ismét jelentős elmozdulás várható a forint gyengülésének irányában. A januári államháztartási deficit és infláció, továbbá a decemberi fizetési mérleg ugyanis nem sok jóval kecsegtet, és várhatóan a gazdasági fundamentumok romlását mutatja majd.