A strukturált finanszírozási ügyletek volumene 4 százalékkal, 268,2 milliárd euróra, a minősítéssel rendelkező tranzakciók száma pedig még látványosabb mértékben, 58 százalékkal, 577-re emelkedett az európai, közel-keleti és afrikai országokban - tette közzé a Moody's legfrissebb jelentésében. Az elemzők úgy számolnak, hogy a bővülés szolid mértékben ugyan, de 2004-ben is fennmarad, melynek forrásai a további volumennövekedés és a joghatóság alá eső területek bővülése lehetnek.

A tagországok közül szinte valamennyi az általános trenddel egyező irányban haladt 2003-ban, kivételt csak Német- és Olaszország képzett. Az egyes eszközosztályok közül a jelzálogfedezettel ellátott termékek vették át a fő szerepet.

Az olaszországi visszaesés elsődleges indoka a haszonbérlettel fedezett szerződések volumenének csökkenése volt, ami néhány nagyobb ügylet elhalasztásával és egy az eszközosztályra nézve kedvezőtlen bírósági ítélettel indokolható. A Moody's szakértői szerint az idei fejlemények kedvezően érintik majd a második legnagyobb piaci hányaddal bíró Olaszországot. Németországban nem a tranzakciók számának, hanem azok átlagos volumenének csökkenése eredményezett visszaesést: a két hatás eredőjeként az összkibocsátás 31 százalékkal alulmúlta a 2002. évi értéket.

Az összpiaci teljesítményből továbbra is Nagy-Britannia szakítja ki a legnagyobb szeletet: piaci részesedését 22-ről 27 százalékra növelte 2003-ban, de hasonlóan jól szerepelt a harmadik helyezett Hollandia és az érettség fázisába lépő Spanyolország is.

A jelzálogfedezet melletti kibocsátások dominanciája jellemezte a tavalyi évet: a teljes volumen 50 százalékát ezen termékek tették ki egy 52 százalékos növekedést követően. (VG)