Az ING Biztosító Rt. hazánk uniós csatlakozásához köti legújabb termékének, az euró alapú unit-linked életbiztosításának bevezetését - mondta lapunknak Bunghardt Csaba, az ING termékfejlesztési osztályvezetője. Ez a biztosítás hasonló elven "működik" az ING meglévő, befektetési egységhez kötött életbiztosításaihoz, ám abban egyedülállónak számít, hogy euróban denominált termékről van szó.

A termékkel az eurómegtakarításokkal rendelkező magánszemélyeket kívánja megcélozni az ING, hiszen a lakosság még mindig komoly devizamegtakarítást mondhat magáénak. Ennek mértéke a legutóbbi MNB-összesítés szerint hajszállal meghaladja a 600 milliárd forintot. Ráadásul van egy szűk, ám fokozatosan bővülő réteg, amely már eurós jövedelemmel rendelkezik.

A szolgáltatást illetően különbséget nem fedez fel az ügyfél, s ez a költségekre is érvényes, amelyek mértéke megegyezik - igaz, euróban kifejezve - a forintösszeggel. Az összes be- és kifizetés a közös európai fizetőeszközben történik, ráadásul a közvetítő is euróban kapja kézhez a jutalékot. A termék annyiban új elemet tartalmaz, hogy a választható eszközalapok jelenleg nem érhetők el az ING meglévő unit-linked életbiztosításai révén. Első körben az ING csoport 4-5, euró alapú befektetési alapja közül választhatna az érdeklődő, amely többféle részvény-, illetve kötvénykonstrukciót tartalmazna. Ez a kör az igények függvényében bővülhetne. Ezen alapokhoz egyelőre csak a biztosító ügyfelei férhetnek hozzá, ám nem kizárt, hogy a későbbiekben a szélesebb közönség számára is elérhetővé válnak.