Az elkövetkező napokban is a kivárások, illetve a nemzetközi események befolyásolják a Budapesti Értéktőzsde árfolyammozgásait - mutat rá Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. vezető elemzője. A külföldi hangulat optimista, kedvezőtlen hazai hírek sem állnak a BUX erősödésének útjába, amely lassan araszolgat a 9900 pont felé.

A tengerentúlon a 2003. utolsó negyedévi gyorsjelentések dömpingje éppen fele úton tart, az eddig publikált eredményszámok a vártnak megfelelően, vagy annál jobban alakultak, ráadásul a vállalatvezetők többsége is kedvezően nyilatkozott a jövőt illetően. A helyzet akár biztatónak is tűnhet, ám a jó hírek egyelőre nem párosulnak számottevő árfolyam-erősödéssel. Tavaly március óta szinte töretlenül emelkedtek a nemzetközi börzemutatók, és egyelőre úgy tűnik, hogy a jó hírek már beépültek az árfolyamokba. Jelenleg konszolidáció, enyhe profitrealizálás, illetve az egyes szektorok közötti átcsoportosítás folyik - magyarázza Trippon Mariann.

A BUX-nak tehát már van egy támasza, ám ha a makrogazdasági hírek nem is, a gyorsjelentés előtti spekuláció mindenképpen elindíthat egyfajta átrendeződést a piacon. A Matáv és az OTP vezetőitől már kapott iránymutatást a piac: a távközlési vállalatnál azt szűrhették le, hogy komoly dinamika továbbra sincs a társaságban, és egyre inkább előtérbe kerül a növekvő osztalékfizetési hányad, míg az OTP-nél az előző időszakokhoz képest szerényebb utolsó negyedévre van kilátás.

Az osztalékpapírok ideje azonban egyelőre lejárt - véli a CIB elemzője. Az OTP jövőbeni növekedési dinamikájára hathat a jelzálogpiac alakulása, míg a fundamentálisan stabilnak tekinthető Richter Gedeon árfolyamát a devizamozgások befolyásolhatják. A Molnál pedig az állami részvénypakett eladása, a gázüzletág jövője, a regionális terjeszkedés sikeressége, illetve a PKN Orlennal folyó fúziós tárgyalások kimenetele mozdíthatja el az árfolyamot. (VG)