A K&H Alapkezelő az előremenekülés mellett döntött a mostani, nem túl rózsásnak tekinthető trendek mellett - fogalmazott Miszori István, a társaság vezérigazgatója tegnapi tájékoztatóján. Az elmúlt hónapban ugyanis több mint 10 százalékkal csökkent a hazai befektetési alapoknál meghatározó súlyt, több mint 80 százalékot képviselő kötvény- és pénzpiaci alapok vagyona.

Két új, garantált hozamú, zárt végű alapot kínálnak. Az egy éve elindított K&H Fix garantált alapok mintájára született meg a K&H Euró Fix és a K&H Fix Plusz Extra konstrukció, ám az elődökhöz leginkább az utóbbi hasonlít. A hároméves alap garantált hozamot kínál, amelynek mértéke várhatóan 21-25 százalék lesz (éves szinten ez 6,5-7,7 százalék). Ám ha a megszokott összetevőkből (S&P 500, FTSE-100, Euro Stoxx 50, Nikkei) álló nemzetközi részvényindexkosár jól teljesít, a hozamprémiummal együtt legfeljebb 50 százalékos nyereséget kaphatnak kézhez a befektetők.

A K&H Euró Fix alap abból a szempontból újdonságot jelent a hazai piacon, hogy a kétéves konstrukció az eurómegtakarításokkal rendelkezőket célozza meg. A futamidőre várhatóan 8,16 százalékos (éves szinten 4 százalékos) hozamot garantálnak, ami vélhetően nem csekély vonzerőt jelent a ma itthon elérhető 0-1,5 százalékos euró betéti kamatokhoz képest. Az alapkezelő fenntartja azt a lehetőséget is - bár Miszori István viszonylag csekély esélyt lát erre -, hogy a futamidő végén a kamattal növelt tőkét forintban fizeti ki. Erre ugyanis akkor lenne mód, ha a forint euróval szembeni árfolyama két év múlva 290 forint körüli szinten mozogna.

Mindkét alap jegyzése január 28-tól február 26-ig tart, ám adott esetben hamarabb is lezárható - jegyezte meg a vezérigazgató, aki milliárdos nagyságrendű jegyzési volumennel számol.