A decemberi roham után január elején derekasan visszaesett az érdeklődés az állami támogatással igényelhető lakáshitel-konstrukciók iránt - tájékoztatták lapunkat a megkérdezett hitelintézetek. A jelenség nem értékelhető váratlannak: a konstrukciók számottevő drágulása eleve gondolkodóba ejtheti az ügyfeleket, és aki csak tehette, a megadott decemberi határidőig még a régi feltételekkel befogadtatta hitelkérelmét valamelyik banknál.

A HVB Bank tájékoztatása szerint jelentősen visszaesett az érdeklődés január első napjaiban, amely több okkal is magyarázható. Egyrészt a támogatási rendszer kedvezőtlen változása miatt jelentős számú volt az előre hozott igénylés decemberben, és így most kevesebb ügyfél fordult a bankhoz hitelkérelmével. Másrészt az év eleje miatt is csekély az érdeklődés. A HVB véleménye szerint több hét is eltelik, míg visszaáll az üzletmenet, bár vélhetően alacsonyabb szintre, mint a változás előtt.

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbanknál is hasonló a helyzet: az ügyfelek érdeklődése szolidabb a megszokottnál, a forgalom - egy korábbi, jó tavaszi hónappal összevetve - töredéke a szokásosnak. Az FHB-nál ugyanakkor rámutatnak arra: január mindig a leggyengébb hónapok egyike, tehát a mostani, visszafogottabb forgalom sem csupán a drágább hitelekkel magyarázható. Az utóbbi napok jellemzője az is, hogy a decemberi, átmeneti időszakban hitelt igénylő ügyfelek jó része még most pótol egy-két, az elbíráláshoz szükséges iratot, így az e célból a bankhoz fordulók aránya nagyobb a szokásosnál. (Ez nem csoda, hiszen a kormányrendelet megváltoztatásának bejelentésekor mindenki arra ügyelt, hogy minél hamarabb, a befogadáshoz elengedhetetlen iratokat sebesen összegyűjtve, még a régi feltételekkel adhassa be kérelmét.)

Az OTP Bank tapasztalatai sem különböznek a versenytársakétól: a hitelintézet tájékoztatása szerint részben a szezonális sajátosságok, részben az előre hozott kereslet miatt a támogatott lakáshitelek iránti igény 2004 januárjának első hetében mérsékelt volt az előző év hasonló időszakához képest. Az előre hozott keresletre jellemző adat, hogy az OTP Bankcsoporthoz múlt év december 10. és 22. között több mint 9 ezer támogatott lakáshiteligényt nyújtottak be, nagyjából 60 milliárd forint értékben.