A nap elején tapasztalható gyengülést követően fordítani tudott helyzetén a forint a bankközi devizapiacon, és pénteki szintjénél mindössze 36 bázisponttal gyengébben, 4,73 százalékon fejezte be a napot. A délelőtti órákban a kereskedés meglehetősen ideges volt, és a kínálati oldal túlsúlya jellemezte a piacot. Később azonban, miután kiderült, hogy Draskovics Tibor helyzetértékelő bemutatkozására csak kedd délután lehet számítani, megnyugodtak a kedélyek, és a befektetők várakozó álláspontot vettek fel. A forint erősödni kezdett a hír hatására.

Elemzők úgy vélik, hogy egy karakteres, hiteles és kellően bátor program jót tehet az árfolyamnak, amennyiben azonban nem sikerül ilyen hatásosan porondra lépni, az akár tartósan is 275 forint közelébe erősítheti az eurót. Tegnap a jegyzés 268,90/269,10 forinton állapodott meg a pénteki 267,90/268,10 forint után.

A dollár - jóllehet az euróval szemben történelmi mélypontra jutott - a forinttal szemben erősödött hétfőn. A tegnapi zárójegyzés 210,50/210,70 forint volt a pénteki 209,00/209,20-os érték után.

Az overnight kamat tegnap 12,00/12,50 százalékra esett, és bár kamatemelésre igazából senki sem számít, a hosszabb lejára-

tokon egy újabb, 100 bázispontos emelés továbbra is megjelenik az árfolyamokban.

Kismértékben ugyan, de erősödött a jen a dollárral szemben tegnap: a zöldhasút 106,76 után 106,6 jenen jegyezték a nemzetközi piacokon. Az euró esetében azonban eseménydús nap következett: először rekordszintre emelkedett, majd Jean-Claude Trichet megnyilatkozásának köszönhetően visszaesett az európai deviza. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke múlt heti kommentjét követően - melyben úgy vélte, hogy az erősödés nem veszélyezteti a régió gazdasági növekedését - tegnap azt nyilatkozta: a "brutális" mértékű erősödést nem nézi jó szemmel az EKB. Az, hogy pontosan mit tesz, vagy egyáltalán mit tehet ez ellen, egyelőre nem ismert, a bejelentés azonban a szárnyalás megfogásához elegendőnek bizonyult. Az euró a nap második felében valamivel 1,28 dollár alatt forgott.