A Heineken ausztriai bevásárlását követően mindenki a következő lehetséges célpontot találgatta a konszolidációnak indult európai sörpiacon, egészen tegnapig. A dán Carlsberg ugyanis bejelentette, hogy ajánlatot tett a német Holsten-részvényeinek 51 százalékára. A világ ötödik legnagyobb iparági szereplője ezzel a lépéssel a német piacon is erre a helyre rangsorolhatja magát. A Holsten részvényesei örültek a sörpapírok 10 százalékos árfolyam-emelkedésének, a felvásárló tulajdonosai azonban nem fogadták egyértelmű lelkesedéssel a hírt. Az elmúlt években a német sörpiac felvevőképessége folyamatosan csökkent, érthető, hogy a Carlsberg részvényesei szívesebben látnák cégüket valamely expanzív régióban. Utóbbi vállalat papírjainak árfolyama közel 2 százalékot esett tegnap.

A dán sörtársaság 38 eurót ajánlott a részvényekért, melyek árfolyama a hír bejelentését megelőzően 34,5 eurós volt. A teljes tranzakció egyébként 1,07 milliárd euróba kerül majd. Az első körben az ajánlat a fő tulajdonos német Eisenbeiss családnak és néhány kisebb magánbefektetőnek szól, a későbbiekben azonban kiterjesztenék azt a fennmaradó hányadra is.

A Holstennel kötött megállapodás a részvények megvásárlásán túl egyéb feltételeket is rögzít. A német cég beleegyezett a König és a Licher sörgyárak értékesítésébe, és opciót szerzett ásványvíz-palackozó üzemeinek eladására is. Előbbiekre vevőként a Bitburger csoport jelentkezett, amely 469 millió eurót fizet az érdekeltségekért. A Carlsberg úgy véli, hogy a Holsten megvásárlása 2005-ben, az első teljes évben mérsékelt hatást fejt majd ki a társaság eredményére. A német piacon legutóbb a belga Interbrew hajtott végre óriás tranzakciót: a társaság 2001 nyarán a Beck sörgyárat vásárolta meg 1,6 milliárd dollárért.