Többségében erősödtek az európai részvények kedden, míg a tengerentúlon a számítástechnikai cégeknek köszönhetően minimálisan ugyan, de estek a részvényárfolyamok.

Az európai piacon a legnagyobb többletet azok a társaságok zsebelték be, melyektől nagyobb mértékű profitjavulás várható a gazdasági gyorsulásnak köszönhetően. A Stoxx 50 index 0,3 százalékot erősödött kedden, a nemzeti indexek közül az FTSE 0,1, a német DAX 0,2, a CAC pedig 0,5 százalékot szedett magára.

A tengerentúli tendenciával ellentétben a számítástechnikai papírok jó napot zártak tegnap: a Philips és az ASML egyaránt 1,4 százalékot erősödött. Nyerésre állt a világvezető mobiltelefon-gyártó, a Nokia is: a társaság részvényei 0,4 százalékot szedtek magukra.

Az SAP ugyanakkor a trenddel szemben haladva egy romló negyedik negyedéves eredménytétel hatására veszített 4 százalék fölötti mértékben. Az egyik legnagyobb hétfői nyertes, az Adecco tegnap is hozta formáját: a papírok ára 11 százalékkal emelkedett.

Az Oracle vezette a számítástechnikai részvények árfolyamesését a tengerentúlon. A vezető indexek közül valamennyi vesztésre állt a kora délutáni órákban, a csökkenés mértéke azonban mindegyik esetében visszafogott - 0,1 százalék körüli - maradt.

Voltak természetesen nyertesei is a kereskedelemnek az USA-ban: a Genzyme és a CVS is erősödni tudott kedden, utóbbi rögtön 4 százalékot is elérő mértékben. Vesztettek ugyanakkor az értékükből a Hewlett-Packard és a Research In Motion papírjai.

Közepes forgalommal zárt tegnap a BÉT: 8,2 milliárd forintnyi összkereskedéssel. A BUX 0,5 százalékkal, 9510 forintra erősödött, ami elsősorban a hétfőn még nagyobbat eső Richter visszakapaszkodásának volt köszönhető: a gyógyszerpapír 2,6 százalékkal drágult tegnap. A vezető papírok közül az OTP szerény mértékben, 0,7 százalékkal esett. A nap vesztese 1,62 százalékos csökkenéssel az Elmű, nyertese pedig 3,64 százalékkal az Econet lett. Utóbbi február 17-én tartja éves rendes közgyűlését, ahol az alaptőke legfeljebb 1 milliárd forintos emeléséről is határoznak majd.