Ha pontosak a lap értesülései, a két vállalat fúziója sokkal előrehaladottabb állapotban van, mint azt a magyar olajipari társaság sejtetni engedte. A hírek szerint ugyanis a mind ez idáig csak szokásos együttműködést emlegető Mol elnöke, Hernádi Zsolt pénteken találkozott Zbigniew Worbellel, a PKN első emberével, s megállapodtak abban, hogy néhány hetente rendszeres egyeztetést tartanak.

A Mol állítólag már tanácsadót is választott a Morgan Stanley személyében. Tisztázásra vár ugyanakkor a kölcsönös tulajdonszerzés pénzügyi konstrukciója, ugyanis a lengyel kormány elvetette a magyarok azon korábbi javaslatát, amely szerint előbb a PKN emelne tőkét a Molban, majd a magyarok vásárolnának a lengyel állam magánosításra váró pakettjéből. A magyar olajcég megkeresésünkre úgy reagált: lapértesüléseket nem kommentálnak, ha lesz bejelentenivalója a cégnek, azt az előírt módon, időben megteszi majd.

Ezzel egy időben nyilvánosságra hozták a PKN Orlen idei terveit is. E szerint a lengyel olajipari társaság 2004-ben a külföldi terjeszkedésre helyezi a hangsúlyt - írta a Financial Times a társaság elnökére hivatkozva. A lengyelországi tevékenység sikeres rendbetétele után az idén a külföldi akvizíciók, fúziók jutnak nagyobb szerephez. Elsősorban Közép-Európában készülnek cégvásárlásra, így például síkra szállnak a cseh Unipetrol és a román Petrom megszerzéséért is. Elsősorban azonban a Mollal való egyesülésre koncentrálnak, noha a szakértők szkeptikusak.