A forgalmazás kulcsfontosságú lesz a magyarországi befektetési alapkezelő tevékenység fejlődésében, ám úgy tűnik, hogy az értékesítési csatornák terén nagyobb mozgásra továbbra sem kell számítani. Míg külföldön a bankok jutalékbevételeihez számottevően hozzájárulnak az "idegen" termékek értékesítésén elért bevételek, addig hazánkban ez viszonylag kevéssé elterjedt. Bár - jegyzik meg egyes piaci szakértők - a belföldi bankoknak azzal a dilemmával kell előbb-utóbb szembenézniük, hogy vajon továbbra is tartsák-e zárva értékesítési hálózatukat, ezáltal csak a hozzájuk tartozó befektetési alapkezelőknek engedve hozzáférést, avagy pedig nyissák azt meg külső befektetési alapkezelőknek is.

A kérdés az alapok díjtételeinek mozgásával dől el, hiszen míg a hazai konstrukciókat alacsony értékesítési és visszaváltási jutalék jellemzi, addig a nemzetközi alapoknál jellemzően 1-4 százalékos belépési és 0,5 százalékos visszaváltási jutalékot számítanak fel. Az alacsony forgalmazási díjak ezáltal versenyelőnyt jelentenek a belföldi alapok számára, aktív értékesítési hálózatot azonban ebből nem lehet felépíteni - hangsúlyozzák a szereplők.

Az összehasonlításnál persze arról sem szabad elfelejtkezni, hogy az alap- és letétkezelői díjak ugyanakkor magasabbak a hazai konstrukcióknál, különösen a pénzpiaci és kötvényalapoknál. A hazai alapkezelőknek előbb-utóbb alkalmazkodni kell az EU-ban megszokott díjakhoz, ami viszont profitabilitási kérdéseket is felvethet - jegyezték meg egyesek.

Bár a Volksbanknál a napokban lehetővé válik a Raiffeisen Ingatlan Alap jegyeinek forgalmazása, általánosságban még mindig az mondható el, hogy a hazai bankok meglehetősen idegenkednek más befektetési alapkezelők konstrukcióinak beengedésétől. Az OTP és a K&H alapokat például kizárólag az anyabanki hálózatában lehet megvásárolni, s a bankok sem engednek be konkurens termékeket fiókjaikba. Ezzel szemben például a Budapest Alapkezelő kilenc alapja a BB hálózatában elérhető, az alapcsalád változó számú tagját pedig a Raiffeisen Bank, a Takarékbank, a Citibank, a BNP Paribas fiókjaiban, illetve a Concorde-nál és az Erste Befektetési Rt.-nél lehet megvenni. A Raiffeisen alapkezelő termékeit az anyabank mellett a BNP Paribas, az ÁÉB és a Concorde forgalmazza, míg az Aegon alap jegyeit a Citibank, a Raiffeisen Bank hálózatában, a Concorde-nál, illetve egy-két alkuszcégnél lehet elérni.