Megjelent tegnap a keresztértékesítést engedélyező felügyeleti határozat, amelynek alapján a közeljövőben a Postabank termékei és szolgáltatásai elérhetővé válhatnak az Erste Bank Hungary (EBH) Rt. fiókjaiban és viszont. Az engedély fontos lépcsőfoknak számít a két hitelintézet integrációjában, amely a tervek szerint ez év végéig befejeződik. Az Erste Bank Hungary jelenleg 82, a Postabank pedig 112 fiókkal rendelkezik, így összesen 194 fiókban lesznek hozzáférhetők a két bank szolgáltatásai - közölte a határozat kapcsán Szabó Linda, az EBH szóvivője az MTI-Ecóval.

Az érintettek eddig igen szűkszavúan nyilatkoztak az integráció kérdéséről: mindössze annyit lehet tudni, hogy heteken belül közzéteszik az egyesítés pontos menetrendjét, és annak során az Erste AG nagyban támaszkodik majd a régió más, privatizált bankjainál szerzett tapasztalatokra.

Andreas Treichl, az Erste Bank Hungary Rt. felügyelőbizottsági elnöke egy korábbi, a Postabank megvásárlásakor tett nyilatkozatában azt közölte, hogy a két banknál összesen 25 százalékos leépítésre lehet számítani. Ez annyit jelent, hogy a jelenlegi, összesen 194 fiókból az átfedések megszüntetése után 150, legfeljebb 160 fiók marad meg. Ugyancsak 25 százalékkal tervezik csökkentetni az alkalmazotti létszámot, azaz a két bankban dolgozó, jelenleg összesen 3200 alkalmazott közül mintegy 640 főtől válnak meg. A karcsúsítás részben a fiókok megszüntetésének, részben pedig a banki háttértevékenységek átfedése felszámolásának következménye. Az integráció egyes részfeladatainak megvalósítására egyébként külön-külön projektcsoportokat hozott létre az Erste Bank Hungary.