A forintot eladásra, a lengyel zlotyt pedig vételre ajánlják a Lehman Brothers elemzői. Egy felmérés szerint a szlovák koronára az eddigi legjobb év vár 2004-ben az euróval szemben.

A magyar költségvetési deficit romló célszámaival indokolják a Lehman szakértői a forinttal szembeni pesszimizmusukat: a 3,6-ről 4,6 százalékra rontott GDP-arányos céladat véleményük szerint azt mutatja, hogy a kormány nem tett meg mindent a gazdaság stabilitásának megteremtéséért. Különösen aggályosnak tartják a helyzetet azt követően, hogy az ország a 2003-as előirányzatot sem teljesítette. A befektetési bank a magyar folyó fizetési mérleg prognózisát a korábbi 7-ről 7,5 százalékra emelte a GDP arányában. A Lehman pesszimizmusával nem egyedülálló a piacon, sokan vélik azonban úgy, hogy a most közölt számok inkább a reálisabb kormányzati tervezés időszakának kezdetét jelenthetik.

A zloty továbbra is alulértékelt az euróval szemben, a növekvő export és a folyó fizetési mérleg hiányának közel 80 százalékát finanszírozó működőtőke-beáramlás jót tehet a lengyel fizetőeszköznek - teszik hozzá.

Az alacsony adókulcsok igen vonzó befektetési lehetőséget biztosítanak a külföldieknek Csehországban, így a szakértők a szerdán árfolyamrekordot döntő korona további tetemes erősödésére számítanak az euróval szemben. Az előrejelzések 3,3 százalékos árfolyam-növekedést jósolnak, melyhez a célárfolyam 39,8 korona eurónként. (VG)