A Financial Times - európai terjeszkedésének 25. évfordulójára - egy listát állított össze, amelyen a kontinens 25 fiatal vezető üzletemberét sorakoztatta fel. A lap szerint, többek között, tőlük függhet Európa üzleti életének jövője, így rajtuk múlik az is, hogy az öreg kontinens - rácáfolva kritikusaira - tud-e újítani, vagy az Egyesült Államok és az ázsiai kistigrisek mögé szorul a globális versenyfutásban.

A listán egyetlen magyarként Jaksity György neve szerepel, aki jelenleg a Budapesti Értéktőzsdének, valamint hazánk egyetlen független brókercégének, a Concorde Értékpapír Rt.-nek elnökeként tevékenykedik. A Financial Times a 38 éves szakember eddigi eredményeit illetően kiemelte, hogy segédkezett a legnagyobb állami tulajdonnal bíró hitelintézet, a Postabanknak az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó áron történő eladásában. Emellett megemlítette A pénz természete című könyvét is, amelyet tavaly decemberben adtak ki. A lap kitért arra is, hogy Jaksity ugyan alkalmas lenne a kormányzati szerepre, egyelőre mégsem törekszik erre. A BÉT elnökét idézve ugyanis: "Senki nem emlékszik, ki kormányozta Athént 2000 évvel ezelőtt, a kor legnagyobb filozófusait azonban mindenki ismeri."

A Financial Times által öszszeállított listán a magyar szakember olyan üzletemberek előkelő társaságában szerepel, mint Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója, Edouard Michelin, a Michelin főnöke, Wolfgang Bernhard, a DaimlerChrysler igazgatóságának legfiatalabb tagja, Riccardo Ruggiero, a Telecom Italia Wireline vezére vagy Mathias Döpfner, az Axel Springer vezérigazgatója. (PG)