Háromszázmilliárd forint feletti díjbevétellel zárta az év első hat hónapját a hazai biztosítási piac. A 8,4 százalékos bővülést az élet ág 9,6 százalékos növekedése húzta fel, a díjbevételek 61 százalékát nyújtó nem élet ág ugyanis ennél kisebb mértékben, 7,57 százalékkal erősödött - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetségének legfrissebb összesítéséből.

Az elmúlt év hasonló időszakához képest az életbiztosítási díjbevételen belül a folyamatos díjbevételű konstrukciók vitték a prímet, a 95,871 milliárdos díjbevétel ugyanis 10,8 százalékos növekedést mutat, szemben az egyszeri díjbevételű termékek (21,780 milliárd) 4,3 százalékos növekedési ütemével. Az első fél évet megbontva viszont azt kell látni, hogy április-június között az egyszeri díjas konstrukciókból közel 60 százalékkal nagyobb díjbevétele származott a piaci szereplőknek az év első három hónapjához képest.

A díjbevételnél nagyobb mértékben, 21,8 százalékkal nőtt a biztosítók kárráfordítása, aminek eredményeként a kárhányad az egy évvel korábbi 42,1-ről 47,4 százalékra emelkedett. A növekedésben szerepet játszott a nyári szélsőséges időjárás is; a viharkárok nyomán több milliárd forintos kártérítést fizettek ki a biztosítók, bár a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a nagyobb, 48,2 százalékos kárhányad az életbiztosítási szegmenst jellemzi. (VG)