Növekszik a feszültség a Google részvényeinek garantált jegyzői között, ami egyre valószínűbbé teszi, hogy a részvény szokatlan értékesítési feltételeit felülvizsgálják - írja a Financial Times. Néhány szereplő szerint ugyanis a bevezetést vagy későbbre kellene halasztani, vagy meg kellene változtatni a feltételeket amiatt, hogy a jegyzés több befektetőnek váljon vonzóvá. Ugyanakkor sem a Google, sem a vállalat vezető tanácsadói nem adták jelét annak, hogy a feltételeket módosítani fogják.

Az aukciós rendszert övező számottevő bizonytalanságot alátámasztja az is, hogy néhány nagy intézményi befektető jelezte: nem szeretne részt venni a részvényaukción. Attól tartanak ugyanis, hogy a potenciális ajánlattevők együttműködnek, és így mesterségesen alacsonyan tudják tartani az árfolyamot. Ráadásul a Google nem tudta időben megnyitni az intézményi befektetők jegyzéseit koordináló honlapját, így a kibocsátás csak a jövő héten várható. (A kibocsátási ársávot 108-135 dollárban állapították meg.) Az is aggodalomra adhat okot, hogy a Google árbevétele a 2002 óta eltelt összes negyedévben két számjegyű növekedést mutatott, míg az idén júniusban véget ért időszakban csak hét százalék volt a bővülés.

Egy csatát azonban megnyert a Google: az internetes társaság lezárta legnagyobb versenytársával, a Yahoo!-val folytatott perét. A megegyezés nem volt olcsó, mivel a Google 2,7 millió részvényét adja át a Yahoo!-nak, amivel a versenytárs egyszázalékos pakett tulajdonosává vált. (VG)