Nyilvántartásba vette a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a Bank Leumi le-Israel (Switzerland) Ltd. hitelintézet magyarországi képviseletét - szól a PSZÁF tegnapi határozata. A zürichi székhelyű bank Oded Shorert - Izrael korábbi magyarországi nagykövetének, Judit Várnai-Shorer férjét - bízta meg a képviselet vezetésével. Shorer egyébként korábban pénzügyi újságíróként dolgozott a Maariv napilapnál.

A felügyelet határozata értelmében a képviselet kapcsolatot tarthat személyekkel és szervezetekkel, a jogszabályi keretek között adatokat és információkat szolgáltathat a képviselt hitelintézetről, valamint elősegítheti annak szolgáltatásnyújtását és ügyfeleivel való kapcsolattartását, de üzletszerű tevékenységet nem folytathat.

Zvi Itskovich, a Bank Leumi egyik vezetője az év elején már beszámolt róla, hogy a bank nemzetközi tevékenységének bővítését tartja szem előtt, s meglehetősen attraktív célszámokat tűzött ki maga elé: a mostani 25-ről 35 százalékra kívánja növelni a külföldi bevételek arányát (VG, 2004. március 19., 18. oldal). Kelet-Európát az egyik legígéretesebb piacnak tartja a Leumi, s Oroszországban a bankalapítás lehetőségeit vizsgálja.

A Leumi ezzel a lépésével másodszor próbálkozik Magyarországon. A Magyar Hitel Bank 1990 elején írt alá szindikátusi szerződést a Bank Leumival egy vegyesbank létrehozásáról. A közös magyar hitelintézet azonban gyorsan tönkrement. Rövid, négyéves működése során ugyanis a rossz hitelkihelyezései miatt több tíz milliárdos veszteséget produkált, így 1994 első fél évének végére elvesztette saját tőkéjét, 1995-ben pedig megkezdődött felszámolása, amely 1999-ben zárult le.