Az állampapír-piaci hozamok elmúlt egy hónapban tapasztalt lejtmenete - amely előrevetítette a jegybank e hétfői, 50 bázispontos kamatvágását is - megdobta a hazai kötvényalapok teljesítményét. Egyes konstrukciók 3 százalékot meghaladó hozamot is realizálhattak egy hónap alatt, ami éves szinten igen vonzó, 36 százalékos teljesítményt jelent. Ezek közé tartozott a CIB Kincsem Alap is, amely - mint Csekő Zoltán, a CIB Alapkezelő portfóliómenedzsere rámutatott - az év közepe óta hosszított a portfólió átlagos hátralévő futamidején. A portfólió jelenlegi futamideje a MAX indexhez képest is felülsúlyozást mutat. Úgy ítéltük meg, hogy a hozamgörbe hosszú végén, a 10-15 éves futamidőnél indokolatlanul magas szintre mentek fel a hozamok, éppen ezért ezt a szegmenst túlsúlyoztuk a portfólión belül - magyarázta a szakember, hozzátéve: a jövő év közepéig várja a trend folytatódását a hosszú hozamok csökkenésében, a várhatóan kedvezően alakuló inflációs adatok hatására.

Szeptember óta hosszított durationjén az Erste Alpok Kötvény Alap is - így az meghaladja a benchmarkot (MAX Composite) -, amely jótékonyan hatott a konstrukció teljesítményére. Az alap visszamenőleges hozamai is vonzóak, ám a befektetők inkább a pénzpiaci és az ingatlanalapot preferálják - jegyezte meg Durucz György, az Erste Alapkezelő portfóliómenedzsere. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy a kötvényalapok elmúlt évekbeli hektikus árfolyam-ingadozása elvette kedvüket a konstrukciótól, s inkább a biztonságosabbnak tartott pénzpiaci alapokban tartják pénzüket, még ha ez hozam feláldozásával is jár - tette hozzá.

Az idén folyamatosan hosszított durationjén az OTP Maxima Alap is, ezzel a MAX benchmarkot fél-egy évvel túlsúlyozták. A nyár elején mind a hozamgörbe hosszabb szegmensét, mind a 3 éves papírokat túlsúlyozta az alapkezelő a portfólión belül, mely utóbbi időzítése jól sikerült - mutatott rá Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere.

Az idén további kamatvágást várnak a piaci szereplők, amit jövő év elején újabbak követnének, s az összességében 150 bázispont körüli kamatcsökkentés még mindig jó árfolyamnyereséggel kecsegtet - emelik ki a piaci szereplők, akik úgy látják: egyelőre nem jött el az ideje a duration csökkentésének.