Tizenegyedik festményaukcióját tartja jövő csütörtökön az Abigail Galéria. Az eddig alapvetően 20. századi magyar képeket árverező cég most újdonságokkal is fűszerezi 202 darabos kínálatát. Az összesen 81,5 millió forintos kikiáltási árról induló tételek között nyolc kiemelkedő színvonalú 15-18. századi rajzot, valamint néhány Zsolnay-porcelánt is találunk. A legmagasabb induló árral bíró darab is ebből a kategóriából kerül ki: Giovanni Domenico (Giandomenico) Tiepolo Vak Cupido galambbal, tegezzel és amorettekkel című rajza, amely a Puttók és kerubok sorozat része, nyolcmillió forintos kikiáltási árról indul. Az alkotásnak kiemelt aktualitást ad, hogy a főleg rajzairól híres 18. századi velencei művész alkotásaiból éppen most látható kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A többi hét rajz is igen figyelemreméltó. Így a 175-ös tételszámmal, hétmillió forintról induló, Jacob Adriaensz Backernek tulajdonított Sétabotot tartó nemesember portréja vagy az a két, képekkel díszített olasz kézirat, amely az első és az ötödik kinyilatkoztatást ábrázolja. Mindkét munka 1530 körül készült, s kikiáltási áruk is megegyezik, egyenként 1,9 millió forint. Egy évszázaddal későbbre datált a 174-es szám alatt szereplő, Philips Konincknak tulajdonított Salamon ítélete, amely szintén 1,9 millió forintról startol. Az Emmansi vacsora című 16. századi, ismeretlen németalföldi alkotótól származó rajzra 1,4 millió forintról indul a licit.

A különlegességek mellett az Abigail fő profiljába tartozó 20. századi magyar festmények között is találunk igazán értékes, többmilliós kikiáltási árú darabokat. A festmények közül A. Tóth Sándornak egy ma már kevéssé ismert játékot megörökítő képe, a Bigézők indul a legmagasabb árról (3,6 millió forint). Szőnyi Istvántól két tétel is szerepel az árverésen. A Nagybányán készült Alkony című festmény 2,4 millió, míg Gyümölcsszedők 1,6 millió forintért keresi új gazdáját. De kikiáltásra kerül egy mostanában több aukción is sikert arató téma is: Csók István Csendélete 2,2 millió forintos áron. A klasszikus alkotók vonalát erősíti Iványi Grünwald Béla Tavasz című festménye, amely szintén kétmillió forintot meghaladó árról indul.

Akik most nem tudnak több millió forintot kiadni egy-egy festményért, azok sem maradnak hoppon. A pár száz-, illetve tízezres tárgyak között is találhatók igen színvonalas darabok. Ilyen Czóbel Béla Női aktja (340 ezer forint) vagy Lotz Károly freskóterve (320 ezer forint), de jó vételnek ígérkezik Molnár C. Pál Ősszel című alkotása (340 ezer forint) is. A kortárs alkotások közül valószínűleg könynyen gazdára talál Mácsai Pál Pesti csendélete, köszönhetően viszonylag alacsony (150 ezer forintos) kikiáltási árának, továbbá a festő ismertségének.