Ma nyílik meg a Nagymező utcai Magyar Fotográfusok Házában (közismertebb nevén Mai Manó Ház) a szokásos, minden év végén megrendezendő fotóvásár. A megvásárolható képek egy részét a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményének téli, illetve karácsonyi tematikájú fényképeiről késztett digitális printek képezik. Ezeken kívül a kiállítóteremben ebben az évben megrendezett kiálltások anyagából válogatnak a rendezők; ezen felvételek esetében a régi negatívról késztett mai nagyításokra tehetünk szert. A vásár során kínált fotográfiák harmadik csoportját kortárs magyar fotóművészek eredeti felvételei alkotják, amelyekből egyébként bármikor vásárolhatunk a Mai Manó Galériában. A karácsonyi vásár közel egy hónapig, január 16-ig tart.

A printeket és a régi negatívról készült mai nagyításokat viszonylag alacsony áron, 15-20 ezer forintért vásárolhatjuk meg, a kortárs fotósok alkotásainak ára azonban szélesebb sávban mozog: mérettől, technikától és az alkotó ismertségétől függően ennél olcsóbb, de lényegesen drágább alkotással is találkozhatunk. A viszonylag olcsó fotográfiák a szervezők reményei szerint növelni fogják a fényképek vásárlása iránti kedvet.

Az 1998-ban nyílt, a magyar fotóművészet lehető legszélesebb spektrumának összefogására törekvő Mai Manó Házban folyamatosan cserélődő kiállításokon lehet kortárs, illetve már elhunyt fotóművészek alkotásaival találkozni. A kiállításokon szereplő fényképek nagy része megvásárolható; ez természetesen nem vonatkozik az utazó kiállítások sokszor muzeális színvonalú anyagára, de a kortárs fotográfusok munkáira és az archív anyagról készült mai nagyításokra általában igen.

Fotók, illetve fényképezéssel is foglalkozó művészek képzőművészeti alkotásainak megvásárlására a fotóra specializálódott galériákban is mód nyílik. A Magyar utcai Vintage Galéria, a változó helyszíneken kiállításokat rendező Bolt Galéria és a MiRó Galéria rendszeresen bemutatja és megvételre kínálja ma élő fotó- és képzőművészek, illetve a modern magyar fotográfia klasszikusainak munkáit.

A kortárs magyar fotóművészet számára kiemelkedően fontos nemzetközi bemutatkozási lehetőséget jelent a minden év novemberében Párizsban megrendezett nemzetközi fotóvásár. Az elmúlt évek azon tendenciája, hogy a fotó- és a képzőművészet mindinkább egybecsúszik, azzal a következménnyel is jár, hogy a nemzetközi képzőművészeti vásárokon is szerepel fénykép, illetve magyarországi képzőművészeti galériákban is gyakran állítanak ki fotó- és egyre növekvő számban videomunkákat.

A viszonylag bőséges kínálat ellenére a magyar fotókereskedelem egyelőre gyerekcipőben jár. A kimondottan fotóra specializálódott gyűjtők száma kevés, és nem népes azoknak a tábora sem, akik képzőművészeti gyűjteményüket gyarapítják fotóművészeti alkotással. A csekély kereslet szinte kizárólag kortárs alkotásokra irányul, s a vásárlók legnagyobb része magánszemély. Hazánkban még nem jelent meg az a Nyugat-Európában és Amerikában jellemző tendencia, hogy intézmények vásárolnak fotóművészeti alkotásokat. Márpedig a nyugati országokban évtizedek óta komoly gyűjtőtábora van a művészi fotográfiáknak, és a legnevesebb fotósok munkái több tíz-, sőt több száz ezer dolláros árakon cserélnek gazdát.