Gyengültek az indexek a főbb európai részvénypiacokon, miután a dollár újabb mélypontra zuhant az euróhoz képest. Ennélfogva a nap vesztesei ismét azok a cégek voltak, amelyek számottevő mértékben exportálnak az Egyesült Államokba (Volkswagen, Anglo American). Az olajár újbóli emelkedésével a légitársaságok - amelyek az elmúlt hét nyertesei voltak a fekete arany árának zuhanása miatt - most a vesztes oldalon álltak (Ryanair, British Airways).

Nem kis meglepetésre a Matáv lendítette pluszba a Budapesti Értéktőzsde irányadó részvényindexét tegnap. A távközlési papír hetek óta morzsolódott, így vélhetően a pozitív korrekció hajtotta fel az árfolyamot, 1,9 százalékkal, 810 forintra. Forgalma meghaladta a másfél milliárd forintot, ezzel a nap második leglikvidebb részvénye volt a meglehetősen apatikus hangulatú, 6,7 milliárd forintos összforgalmat generáló piacon. Az irányadó részvényindex, a BUX 0,58 százalékkal, 14 398,24 pontra értékelődött fel. A mutató emelkedésében szerepet játszott az is, hogy az OTP kurzusa végül csak 0,4-del, 5395 forintra esett vissza, pedig a bankpapír ennél mélyebben is volt a nap folyamán a Jubanka-akvizíció meghiúsulása miatt. A Mol alacsony, egymilliárd forintos forgalom mellett 0,4-del, 12 450 forintra drágult, pedig a társaság számára kedvezőtlen hatású az a tegnap megjelent hír, miszerint a szlovák állam korlátozni készül a tulajdonában lévő Slovnaft benzinpiacát. A Richter árfolyama 0,9-del, 23 ezer forintra emelkedett. A BUMIX 0,68 százalékkal, 1276,88 pontra értékelődött fel, nem kis mértékben az 5,9-del, 12 795 forintra száguldó FHB jóvoltából.

Amerikai színtéren szintén a bessz volt az úr, az olaj ára ugyanis felfelé mozdult háromhavi minimumáról. A Circuit City Stores árfolyama több mint tízszázalékos mínuszban volt lapzártánkkor, az elektronikus cikkeket forgalmazó áruházlánc a november 30-án zárult harmadik negyedévben ugyanis nagyobb mértékű forgalomcsökkenést szenvedett el, mint amennyit az elemzők vártak. Számottevően gyengült a Pfizer is, mivel a Merrill Lynch elemzője vételről tartásra módosította a világ legnagyobb gyógyszercégének részvényeire vonatkozó ajánlását.