A Bukaresti Értéktőzsde (BVB) titkárságán nem erősítették meg, de nem is cáfolták a Ziarul Financiar azon értesülését, miszerint 2005-től román vállalatok részvényeiből alkotott indexszel lehet majd kereskedni a bécsi értékpapírpiacon. A piaci információkra hivatkozó vezető román pénzügyi napilap tudni véli: a két értéktőzsde vezetői még decemberben ellátják kézjegyükkel az erről szóló együttműködési megállapodást.

A bukaresti parketten jegyzett vállalati részvényekből képzett kosárban a hírek szerint hat-hét reprezentatív román papír kaphat majd helyet, közöttük az OMV által nemrégiben megszerzett olajcég, a Petrom, a Société Générale tulajdonában lévő BRD bank, valamint egy másik hitelintézet, a Banca Transilvania. Amellett, hogy a bécsi tőzsdén jegyzik majd, az így megalkotott index minden bizonnyal a BVB első határidős terméke lesz. Ennek révén a BVB közelebb jut ahhoz, hogy részvényei közül néhány helyet kapjon a bécsi tőzsdén kelet- és közép-európai részvényekből képzett indexben (CECE).

Az új termék ismét lehetőséget nyújt a külföldi befektetőknek arra, hogy anélkül fektessenek román vállalatokba, hogy pénzüket az országba vinnék. Jelenleg ugyanis egyetlen román részvénnyel vagy indexszel sem lehet külföldön kereskedni, miután az elmúlt évek minden próbálkozása - a Török -Román Bank vagy a bútorgyártó Elvila kísérlete - kérészéletűnek bizonyult. (VG)