Igazán sikeresen alakultak a karácsony előtti könyvárverések. A szezon legmagasabb leütési ára a Központi Antikvárium 2004. november 26-i árverésén született, ahol a 16 millió forintról induló Vizsolyi Biblia végül 19 millió forintért kelt el. A 81 tételből álló árverési anyag kikiáltási ára meghaladta a 35 millió forintot, míg az összesített leütési ár a több nagy értékű darabnak és a 92 százalékos kelendőségi aránynak köszönhetően 51 millió forint fölé kúszott. Szinte minden tételre többen licitáltak, így kelhetett el Heltai Gáspár Krónikája a 2,6 milliós induló ár után hatmillió forintért, Balassi Bálint verseinek első kiadása 1,6 milliós induló ár után 3,4 mil-lióért vagy a szintén 1,6 millió forintról startoló Missale 2,2 millió forintért.

December 2-án tartotta aukcióját a Stúdió Antikvárium. A 183 tételből 150 cserélt gazdát, s bár a bő 38 millió forintos összesített leütési ár nem múlta felül a 41 millió forintot is meghaladó kikiáltási összértéket, igazán szép eredmények születtek. A legmagasabb áron, 6,5 millió forintért a cég tudomása szerint Magyarországon még soha nem árverezett atlasz kelt el. A Giacomo Giovanni de Rossi által kiadott gyűjtemény összesen 56 térképet tartalmaz, melyek között megtaláljuk a 17. századi Magyarország városainak látképét is. A második legmagasabb leütési árral Radnóti Miklós Ének a négerről, aki a városba ment című versének aláírt kézirata dicsekedhet négymillió forinttal, míg a harmadik helyet Clusius botanikai munkája vívta ki 1,2 millió forintos végeredményével.

A Honterus Antikvá-rium december 10-i árverésén nem szerepeltek milliós nagyságrendű tételek, de a siker így sem maradt el. A 420 tétel 87 százaléka elkelt, és 14 millió forint fölötti eredménnyel zárt a ház, ami majd hárommillióval több volt az összkikiáltási árnál. A legdrágábban a Magyarország vármegyéi és városai című 24 kötetes kiadvány talált gazdára (800 ezer forint). (VG)