Nagyon sikeres évet zár a magyar tőzsde az idén az árfolyam növekedése szempontjából, hiszen a BUX dollár alapon több mint 70 százalékos emelkedésével a világ vezető tőzsdéit és a régiós versenytársakat is maga mögött hagyta. Nem volt viszont ilyen jó az év a tőzsdei be- és kivezetések szempontjából, hiszen több cég hagyta el a Budapesti Értéktőzsdét (BÉT), mint ahány érkezett. A pozitívum viszont az, hogy négy év után sikerült ismét egy magántársaságot a tőzsdére csábítani. A tőzsde vezetői egyébként egy új társaságot ígértek biztosra - ami meg is valósult -, de reménykedtek akár három új tag megjelenésében is. Ez a remény az idén már aligha teljesül: a BÉT-en lapunkat úgy tájékoztatták, új társaság az idén már nem lép tőzsdére. Ugyanakkor a Sasad Rt. hamarosan megjelenhet a BÉT-en, hiszen a tulajdonos Bankár Holding döntése alapján valószínű, hogy a cég egybeolvad a Skoglunddal, és így átveszi az évek óta tőzsdén lévő társaság helyét.

A Skoglund egyébként tegnap tartotta rendkívüli közgyűlését, ahol a tulajdonosok elfogadták a beolvadást. Ennek alapján november 30-i állapottal készítenek egy vagyonmérleget, amit egy következő taggyűlésen el kell még fogadni. Így az idő rövidsége miatt az ez évi bevezetés már nem lehetséges, a jövő év elején azonban - a cégbírósági bejegyzést követően - szinte biztosra vehető. Az idén tehát csökkent a tőzsdén lévő társaságok száma, hiszen a Milton Apartman mellett távozott az E.On tiszántúli és dél-dunántúli áramszolgáltatója is. Ráadásul várható, hogy az áramszolgáltató kivonja harmadik leánycégét is, és nem lenne meglepő, ha az Arago sem nyilvános társaságként képzelné el a Forrás Rt. jövőjét.

Ennek ellenére jövőre sokkal kedvezőbb lehet a kép, hiszen több cég is fontolgatja a tőkepiaci belépést. Ezek között található a Graboplast, amelynek papírjai már forogtak. A Tőzsdeképes Cégek Klubjának tagjai közül talán a Morgan Hill Consulting Rt. folytatja a legkomolyabb előkészületeket. A bevezetés ugyan még ennél a cégnél is bizonytalan, de talán jövőre meglesz. Szintén komolyabban foglalkozik a tőzsdei bevezetéssel a Waberer's csoport, amelynek 2005-ös bevezetése a befektetői környezettől függ. Külső forrásbevonásként lehet, hogy a tőzsdét választja a Kürt Rt. is. Az adatmentési technológiájáról ismert cég egy éven belül dönti el, hogy a tőzsdére megy, vagy inkább szakmai befektetőt választ.