Több színvonalas szakkönyv is napvilágot látott a karácsonyt megelőző időszakban, amelyeket haszonnal és élvezettel forgathatnak a műgyűjtők és érdeklődők. Az árverések világával ismerkedőknek szól Virág Judit Senki többet? Harmadszor! című kötete (5500 forint). A Mű-terem Galéria tulajdonosa úgy vezet bennünket végig az aukciók menetén, a beadástól az árverésig, hogy eközben saját galériája története áll a középpontban. Beleshetünk a restaurálás és a hamisítás technikai és lélektani hátterébe, de az igazi gyöngyszemeket Virág Judit személyes történetei jelentik, amelyek az események és tanulságok mellett a kereskedés hangulatát is viszszaadják.

A nemrég zárult, nagy sikerű kiállítás anyagát tartalmazza a Mű-terem Galéria gondozásában megjelent A magyar festészet rejtőzködő csodái című könyv (12 ezer forint). A kötet az 1853-1919 közötti művészet hazai magángyűjteményekben lévő darabjaiból mutat be válogatást. A szakszerű leírások mellett a képek részletes dokumentációja is szerepel. Az albumban Mednyánszky, Gulácsy, Rippl-Rónai munkái kaptak helyet, hogy csak a legnagyobb neveket említsük. S ahogy a képeket megelőző, a műgyűjtés magyarországi történetét bemutató tanulmány, úgy a könyv egésze kétnyelvű (magyar-angol).

A hazai piacon hiánypótló munkát jelentetett meg a Corvina Kiadó. A Keleti szőnyegek című kötet (16 ezer forint) egyedülálló szakmunka, amelyet felépítésének és alaposságának köszönhetően kézikönyvként használhat a kezdő gyűjtő. A különböző földrajzi egységek mentén haladó szöveg bemutatja az adott vidék jellemző szőnyegtípusait, mintáit, továbbá történelmét és kulturális hátterét is. A gyakorlott vásárlóknak valószínűleg sok újdonságot nem rejtenek a kötet lapjai, aki azonban most kezdené építgetni gyűjteményét, az igazán stabil és alapos ismeretekre tehet szert.

Már hónapok óta kapható, jelentősége miatt mégis indokolt megemlíteni a Kieselbach Tamás szerkesztésében megjelent Modern magyar festészet 1919-1964 című kötetet is (20 ezer forint). A több mint másfél ezer színes reprodukciót tartalmazó kézikönyv - első részével, a 2003-ban napvilágot látott Modern magyar festészet 1890-1919 című válogatással együtt - elengedhetetlen "kellék" mindazok számára, akik a korszak hazai képzőművészete iránt érdeklődnek. A kötetnek magyar és angol nyelvű kiadása egyaránt létezik. (VG)