Csaknem 17 százalékos mérlegfőösszeg-bővülést produkált egy év alatt a takarékszövetkezeteket és hitelszövetkezeteket magában foglaló szövetkezeti hitelintézeti szektor: az összesített mérlegfőösszeg 1104,80 milliárd forintot ért el március végén, szemben a 2004 első negyedében regisztrált 946,20 milliárddal - derül ki a PSZÁF adataiból.

Az eredményszámok növekedése ugyanakkor jóval szerényebb a korábbiaknál és a bankok statisztikáinál: a szektor adózás előtti eredménye 3,112 milliárd forintot tett ki március végén, amely alig három százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi - szintén éppen hárommilliárd feletti - adatot. A negyedéves adózott eredmény stagnált: a 2,658 milliárdos összesített profit alig tér el a bázisidőszaki 2,653 milliárd forinttól.

A betétállomány alakulása ugyanakkor jóval kedvezőbb képet mutat a bankoknál megszokotthoz képest: a lakossági betétek például több mint 18 százalékkal gyarapodtak egy esztendő alatt, így állományuk meghaladta a 810 milliárd forintot. A vállalkozói betéteknél kevésbé drasztikus, 6,8 százalékos volt a 12 havi növekedés, s ez 79,6 milliárdos összállományt eredményezett.

A szövetkezeti hitelintézetek által kihelyezett betéteknél éppen fordított a helyzet: itt a vállalati oldal hozott erősebb - csaknem 25 százalékos - állománybővülést, amely március végén 166,3 milliárd forintot eredményezett. Élénk volt a mozgás a lakossági hiteleknél is: ezek állománya 233,5 milliárd forintról 256,1 milliárdra nőtt egy év alatt, amely 9,7 százalékos növekedésnek felel meg.

Vegyesen alakult a szektor hitelportfóliójának minősége az első negyedévben: a problémamentes állomány kéttized százalékponttal növekedett ugyan - 65,5 százalékot ért el -, az egyéb területeken viszont mutatkoznak enyhe romlásra utaló jelek. A problémás - átlag alatti, kétes és rossz - minősítésű tételek aránya például 6 százalékot tett ki az első negyedév végén, szemben a 2004 márciusában regisztrált 5,8 százalékkal. (A rossz hitelek aránya 1,9, a kéteseké pedig 1,6 százalék volt március végén.) A külön figyelendőnek minősített tételek aránya, bár csökkent, még mindig 28 százalék fölötti a szövetkezeti hitelintézeteknél.